Za Putina to schytal. Na řadě je Zelenskyj, tvrdí Carlson. Kyjev domluvený rozhovor popírá

Volodymyr Zelenskyj

Joe Biden je pod stále větší palbou kritiky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl poskytnout rozhovor Tuckerovi Carlsonovi. Vyplývá to alespoň z prohlášení, které Carlson zveřejnil na sociálních sítích. Blízké okolí Zelenského nicméně popřelo, že by mezi oběma stranami došlo k takové dohodě. Kontroverzní americký novinář vedl letos v únoru rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Za svůj výkon během dvouhodinového interview schytal ostrou kritiku.

„Vypadá to, že máme rozhovor se Zelenským. Snažili jsme se o to dva roky. Smyslem je přinést Američanům tolik potřebné informace o konfliktu, který zcela proměňuje pozici jejich země ve světě,“ uvedl Carlson ve svém prohlášení na sociální síti X. A kdy se rozhovor uskuteční? „Doufáme, že již brzy,“ konstatoval americký novinář.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by Kyjev s rozhovorem souhlasil. „Pan Tucker Carlson by měl pečlivěji prověřovat své zdroje v FSB. Ukrajinský prezident má svůj harmonogram a Tuckera Carlsona v něm nenajdete,“ napsal na Facebooku Zelenského tiskový tajemník Serhij Nykyforov.

Carlson byl letos v únoru prvním západním novinářem, kterému Vladimir Putin poskytl rozhovor. Zhruba dvouhodinové interview se stalo terčem velmi ostré kritiky. Západní média, veřejnost i Ukrajinci upozorňovali na Putinovy lži i na Carlsonův servilní přístup. Novinář ruskému prezidentovi nepoložil prakticky jedinou nepříjemnou otázku, zároveň neuváděl na pravou míru jeho lži.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT KOMENTÁŘ: Mírotvorce Orbán v Kyjevě vyzýval k příměří. Zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu?

Putin například tvrdil, že Polsko vyprovokovalo druhou světovou válku, Rusko vlastní Ukrajinu a že za sabotáží Nord Streamu stojí americké tajné služby.

„Místo toho, aby na Putina tlačil v některých tématech včetně věrohodných obvinění Ruska ze spáchání válečných zločinů, nechal autokrata volně manipulovat a vyprávět svou verzi historie. Bez ohledu na to, jak byla lživá. Občas se zdálo, že Putin mezi sdělováním stížností Carlsona školí o historických událostech, zatímco moderátor zmateně přihlíží,“ komentovala Carlsonův výkon CNN.

VIDEO: Smrt místo zajetí. Rusové v koncích raději volí sebevraždu, video ukazuje chaos na bojišti

Tagy: