Smrt místo zajetí. Rusové v koncích raději volí sebevraždu, video ukazuje chaos na bojišti

Ukrajinský úder na ruské okupanty u města Pokrovsk

Ukrajinské údery na ruské okupanty u města Pokrovsk

Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda zadržuje obrovský ruský nápor mezi Avdijivkou a doněckým městem Pokrovsk. Okupanti se snaží dosáhnout postupu i za cenu masivních ztrát. Právě u zmíněného Pokrovsku přišli za pouhé dva týdny o skoro tisíc mužů. Z nejnovějších záběrů je patrné, že Rusové v bezvýchodných situacích často páchají raději sebevraždu, než aby skončili v ukrajinském zajetí. Bližší okolnosti záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Neustálé nepřátelské útoky a sebevraždy Rusů. Přesně to se děje v okolí města Pokrovsk. Nepřítel tam za dva týdny v důsledku akcí naší brigády ztratil 975 okupantů,“ uvedla ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda ve svém prohlášení na Facebooku. Její členové nyní západně od okupované Avdijivky zadržují postup dvou ruských brigád a pěti pluků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský vzdor, známé bitvy či ikonické zbraně. Jak se orientujete v ruské invazi?

„Děláme vše pro to, abychom zneškodnili co nejvíce ruských vetřelců. Za posledních osm měsíců jsme minimálně třikrát zcela zničili bojeschopnost 15. a 30. brigády Ruské federace. Vzhledem k neomezeným lidským zdrojům agresora jsou však tyto brigády rychle znovu vybaveny zmobilizovanými silami a vráceny na jatka,“ konstatovala 47. brigáda.

Ve svém nejnovějším videu se pochlubila sestřihem ukrajinských dronových a dělostřeleckých úderů na okupanty i na ruskou těžkou techniku. Jde o záběry s velmi citlivým obsahem, který mimo jiné ukazuje totální chaos na bojišti.

Nechybí ani sebevražda jednoho ruského vojáka, který svá trápení z utrpěných zranění ukončil tak, že si namířil útočnou pušku na hlavu a stiskl spoušť. „Málokdy se vzdávají, často místo života preferují sebevraždu. Likvidují se pěchotními zbraněmi, odpalují se granátem nebo žádají své ‚bratry ve zbrani‘, aby je zastřelili,“ uvedla 47. brigáda.

Podobně o chování ruských vojáků v Doněcké oblasti hovoří i analytická stránka Cloooud: „Jen zřídkakdy jsou zajati, často dávají přednost sebevraždě před životem. Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda pokračuje v ničení ruských okupantů v sektoru Pokrovsk–Avdijivka.“

Krvavá bitva o Avdijivku trvala dva roky. Rusové toto strategické město v Doněcké oblasti obsadili v polovině letošního února, za což zaplatili značnými ztrátami. Tento tlak se ale Kremlu nakonec očividně vyplatil. Ukrajinské stažení z Avdijivky bylo i podle západních analytiků velmi hektické.

VIDEO: Dron roztrhal ruský tank na kusy, ukazují záběry. Masivní explozi nepřežila většina posádky

Tagy:
válka vojáci dron sebevražda voják Ukrajina drony Rusko Donbas Doněcká oblast Avdijivka Pokrovsk Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda