Nejhorší pandemická situace je v domovech seniorů. Přibývá i nakažených zaměstnanců

V domově seniorů na Zlínsku je nakažených covidem-19 90 klientů ze 150.

Nejhorší je situace okolo pandemie mezi seniory

V Česku stále roste počet nakažených nemocí COVID-19 a zvyšuje se problém komunitního šíření koronaviru. Nejhorší situace je v současnosti v domovech důchodců. Denně v ČR přibývá kolem 3000 nemocných seniorů starších 65 let. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se nakazili pravděpodobně kolem Vánoc.

Problém s rychlým šířením COVID-19 mají i v domově důchodců Burešov ve Zlíně. Ze 150 klientů je tam pozitivních na koronavirus více než 90. „V současné době máme asi 150 klientů na pěti patrech. Snažíme se je co nejvíce separovat. Oddělujeme i pracovníky z různých pracovních skupin,“ popsala pro televizi CNN Prima NEWS vedoucí sociální pracovnice domova Alžběta Uhlířová.

Zároveň ale dodala, že klientelu tvoří především senioři s demencí, což činí situaci ještě o něco náročnější. „Je těžké jim vysvětlit, aby se nestýkali a dodržovali protiepidemická opatření jako je nošení roušek. Většina z nich tomu nerozumí,“ vysvětlila Uhlířová.

Uhlířová také popsala, že i přes snahu zabránit rozšíření nemoci po domově se po prvním potvrzeném případu nákaza dostala k dalším klientům.

Vysoká je i nemocnost zaměstnanců

„Je to těžké i pro pracovníky. Tak jako v nemocnicích musejí nosit roušky, štíty, kompletní (ochranný) oblek a obsluhovat v něm seniory i u lůžka. Často se stává, že senioři přes respirátor a ochranný štít pracovníkovi ani nerozumí. Je obtížná i samotná komunikace a odráží se to na jejich psychice,“ sdělila Uhlířová.

Problémem je také vysoká nemocnost mezi zaměstnanci domova důchodců. Ze sta pečovatelů je totiž covid pozitivních více než třetina. „Je to složité. Jsme nepřetržitý provoz, děvčata musí sestavovat směny po celých čtyřiadvacet hodin a pracují ve sníženém počtu. Obdivuji, že to vůbec ještě zvládají,“ popsal ředitel domova Vlastimil Zaydlar.

Zaměstnanci teď čekají, až se klienti budou moci začít očkovat proti COVID-19. Senioři by na řadu měli přijít v polovině ledna.

Tagy: