Nejkrvavějších sedm dnů pro Rusy. Za týden jsme zlikvidovali 6180 okupantů, hlásí Kyjev

Ukrajinští obránci podle tamního generálního štábu denně zabijí nebo zajmou vyšší stovky ruských vojáků. Nejvíce okupantů od vypuknutí invaze nejspíš zlikvidovali během minulého týdne, konkrétně 6 180. Tyto vysoké ztráty mají být způsobeny ruskou snahou dosáhnout postupu na území centrálního Donbasu. Kreml své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

V pondělí 1 030 ruských vojáků, v úterý 910, ve středu rovněž 910, ve čtvrtek 730, v pátek 1 140, v sobotu 900 a v neděli 560. Tolik okupantů měli Ukrajinci zneškodnit během uplynulého týdne, vyplývá z hlášení ukrajinského generálního štábu. Celkový týdenní součet se tak blíží hranici 6 200, což je podle Kyjeva nejvíce od vypuknutí ruské invaze. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit, experti však trend zvyšujícího se počtu ruských vojáků vyřazených z boje považují za reálný.

Moskvu však ani obrovské ztráty neodrazují od vyvíjení obrovského vojenského tlaku na východní frontě. K nejbrutálnějším bojům dochází již několik měsíců na území centrálního Donbasu, a to především u doněckého Bachmutu, kde útočí zejména žoldnéřská Vagnerova skupina.

Co stojí za dosud nevídanými ruskými ztrátami z posledních dnů, se ve vysílání CNN Prima NEWS pokoušel objasnit bezpečnostní analytik Martin Svárovský: „Vagnerovci využívají vězně, kteří u Bachmutu skutečně hynou po stovkách. Často jsou na místo hnáni úplně nesmyslně jen proto, aby Rusové zjistili pozice ukrajinských obránců.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musel si vykopat hrob, pak ho zastřelili. Vagnerovci pro CNN popsali, jak dopadají zběhové

Podle českého experta je ale taková taktika dlouhodobě neudržitelná. „Asi to ještě nějakou dobu bude pokračovat. Máme ale zprávy o tom, že v ruských věznicích se už zprávy o taktice vagnerovců rozšířily, a velký nábor ruských vězňů tak zřejmě brzy skončí,“ dodal Svárovský.

Rusové utrpěli značné ztráty i v případě vojenské techniky. Podle Kyjeva od vypuknutí invaze přišli o 3 283 tanků, 6 492 dalších obrněných vozidel, 5 150 transportních vozidel, 2 755 dělostřeleckých systémů, 286 vrtulníků, 296 letounů a 2 007 bezpilotních letounů. Ani tato čísla nelze nezávisle ověřit. A Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina ztráty Rusko Donbas Doněcká oblast Martin Svárovský Bachmut