Nejsme opojeni mocí, hájí kabinet Kovářová. Vaše vláda by byla anarchie, řekla Okamurovi

Věra Kovářová

PARTIE Terezie Tománkové (5)

Zástupci vládní koalice čelili v nedělní Partii na CNN Prima NEWS kritice od šéfa opoziční SPD Tomia Okamury, že kabinet je opojen mocí a chová se arogantně. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) to razantně odmítla.

Okamura, jehož hnutí SPD celou noc ve Sněmovně obstruovalo pandemický zákon, zkritizoval vládu za chování v dolní komoře. „Vidíme to v Poslanecké sněmovně, že oplýváte mocí. Arogance, přehlíživost, chcete vládnout. Vyjděte ze sněmovního akvária,“ jmenoval Okamura.

Kovářová vzápětí odmítla, že by pětikoalice byla arogantní. „Koalice není opojena mocí. Chce vládnout, to je pravda. Když máte většinu ve Sněmovně, tak chcete vládnout. Ale kdybyste byli u vlády vy, tak by to byla anarchie,“ obořila se na Okamuru.

Do vlády si ale rýpnul i exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). „Nastoupili jste na sílu. Myslíte si, že se svojí 108 protlačíte vše,“ kritizoval Havlíček.

Jako příklad uvedl volby vedení Sněmovny. I když pětikoalice říká, že hnutí ANO náleží dva posty místopředsedy dolní komory, už čtyřikrát neumožnila funkci obsadit.

Nejprve odmítla nominaci expředsedy Sněmovny Radka Vondráčka. Dvakrát ve volbě neuspěl ani Havlíček.

„Deklarovali jste, že respektujete nárok hnutí ANO na tento post, že se zvolením Karla Havlíčka nebude problém. Bereme to jako trest za to, že vaši poslanci nechodí do práce nebo za to, že jsme si dovolili při jednání o důvěře vystupovat 23 hodin,“ vyčetla vládě koncem ledna šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Teď víme, že na dohody se nemůžeme spolehnout. Je to ostuda vaší koalice,“ podotkla.

Tagy:
Alena Schillerová Karel Havlíček CNN Prima NEWS Tomio Okamura ANO 2011 Starostové a nezávislí Věra Kovářová vláda Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR