Nejsmutnější Vánoce, řekl Fiala v projevu. Mluvil i o naději a konci neustálého zdražování

Petr Fiala

Vánoční projev předsedy vlády Petra Fialy

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve svém vánočním projevu k národu vrátil k tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Předseda vlády uvedl, že řada Čechů dnes prožívá ty nejsmutnější Vánoce. Zároveň poděkoval občanům za zvládnutí posledního velmi těžkého roku a hovořil rovněž o naději a potřebě ji uchovat. Fiala ve vánočním projevu, který živě vysílala CNN Prima NEWS, rovněž mluvil o energetice, konci vysoké inflace, válečných konfliktech ve světě a plánech vlády na příští rok.

Fiala na úvod hovořil o tradičním setkávání rodin na Vánoce, kdy lidé zapomínají na své starosti a prožívají radost. Událost z 21. prosince, kdy střelec na univerzitě zavraždil 14 lidí, a navíc podle všeho stál i za smrtí dvou lidí v Klánovickém lese o několik dní dříve, však letošní svátky poznamenala.

ČTĚTE VÍCE: Obrovská vlna solidarity: Ve sbírce pro rodinu v Klánovicích se vybralo na osm milionů

„Po celé Vánoce jsme byli v myšlenkách s rodinami, blízkými a přáteli těch, kteří byli tímto útokem zasaženi. Modlili jsme se za oběti a za brzké uzdravení všech zraněných a taky za sílu pro všechny pozůstalé. Pro řadu lidí to byly nejsmutnější Vánoce,“ řekl Fiala.

Předseda vlády zároveň vyjádřil poděkování Čechům, že „zvládli nejen poslední velmi těžký rok, ale i neméně obtížný rok předcházející“. „Sotva skončila doba omezení a nejistoty způsobená snahou zabránit šíření nemoci COVID-19, dopadly na naši část Evropy přímé důsledky ruského útoku na Ukrajinu. Zasáhla nás energetická krize, migrační vlna a zejména pak inflace. A nakonec děsivá tragédie z 21. prosince. Tedy věci, s nimiž jsme v naší novodobé historii neměli v tomto rozsahu prakticky žádnou zkušenost,“ jmenoval Fiala.

„Nebylo to snadné pro nikoho a ani pro vládu. Snažili jsme se včas přijmout taková opatření, aby si se všemi těmi krizemi lidé i firmy dokázali poradit. Zároveň jsme se museli postarat o dostatek energií především pro zimní období. Souběžně jsme pracovali na tom, aby se stárnoucí a nezabezpečená energetická infrastruktura naší země začala co nejrychleji měnit. A k tomu všemu jsme plnili náš vládní program,“ hájil posléze premiér svůj kabinet.

Češi se však podle Fialy se zmiňovanými krizemi, vysokou inflací atd. dokázali vyrovnat. „Dnes mohu naopak mluvit o naději. O naději, že příští rok už bude mnohem lepší. Dobrou zprávou je zásadní pokles inflace. Ta se v průběhu příštího roku konečně dostane k hodnotám, na něž jsme byli zvyklí ještě před zhruba třemi lety. Jinými slovy příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst,“ řekl dále Fiala s tím, že Česko bude mít „po mnoha letech zdravé veřejné finance“.

Energetika projde modernizací, slibuje Fiala

Premiér vyzdvihoval další kroky vlády. „Ještě nikdy se v naší zemi nestavělo a nedokončovalo tolik dálnic a silnic. Investujeme také do naší bezpečnosti a obrany, protože je to důležité. A rozsáhlou modernizací bude procházet i česká energetika, abychom měli v budoucnu dostatek jaderné energie a energie z obnovitelných zdrojů,“ pokračoval Fiala.

„Náš stát musí být efektivní, neutápět se v byrokracii a těžkopádnosti, ale poskytovat občanům kvalitní služby a chránit je před vnějšími nebezpečími. Dobrou zprávou je, že příští rok se díky digitalizaci významně posuneme k naplnění tohoto cíle,“ řekl dále předseda vlády s tím, že se změny pozitivně projeví v příštím roce například ve školství.

Kromě toho sliboval také dokončení důchodové reformy a pokračování v cestě k udržení kvality a dostupnosti zdravotní péče. „A tím vším dáme perspektivu mladým lidem, že budou žít v prosperující společnosti s vysokou kvalitou života,“ dodal Fiala.

„Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem. To nám všem dodává sílu a naději,“ zakončil český premiér.

Tagy: