Někdo zatýkal, jiný předával drogy. Jak pákistánská policie chybovala v případu Terezy?

Tereza H.

Engelová k případu Terezy v Pákistánu

Případ 25leté Češky Terezy H., která byla v Pákistánu nepravomocně odsouzena k více než osmi letům ve vězení za pašování heroinu, pokračuje zvratem. Mladou ženu v pondělí 1. listopadu odvolací soud zprostil obžaloby, policie údajně nepostupovala ve vyšetřování správně. To potvrdila i novinářka Tereza Engelová, která případ dlouhodobě sleduje. V čem měla pákistánská policie pochybit?

Ve vysílání CNN Prima NEWS Engelová sdělila, že ji pondělní rozhodnutí soudu o zproštění obžaloby úplně nepřekvapilo. „Byla jsem v kontaktu s advokátem Terezy už delší dobu a vím, že se velmi pečlivě připravoval na obhajobu. Naznačoval mi, že našel procesní pochybení právě v obžalobě Terezy, která podle něj bylo natolik závažná, že nepochyboval o tom, že obhajovací proces ve chvíli, kdy se uskuteční, pro ni dopadne dobře,“ sdělila.

Zproštění obžaloby pro mladou Češku znamená stoprocentní jistotu svobody. „Nyní jde o procesní záležitost, kdy odvolací soud musí poslat zprávu soudu, který ji odsoudil do vězení a původní soud pak vydá zprošťující rozsudek. Poté může Tereza vyjít z vězení a může z Pákistánu odjet, kam bude chtít,“ podotkla.

Za zvratem v případu 25leté Terezy podle novinářky stojí celá řada procesních pochybení. „Asi nejzávažnějším bylo, že člověk, který Terezu zatknul na letišti nebyl tím, kdo následně zabavené drogy předal na celní správu. To bylo jedno z procesních pochybení a jak vysvětlil advokát, je tam celý řetězec toho, co se musí úkon za úkonem stát, aby mohla obžaloba skutečně potvrdit, že dotyčný pašoval drogy a je tím pádem vinen,“ uvedla jeden ze příkladů.

Vratí se Tereza do Česka?

Doplnila, že tam bylo hned několik úkonů, u kterých došlo k pochybení. Jedná se však o složitý soudní slovník, a tak se z opatrnosti Engelová nechtěla pouštět do složitého popisovaní. Největší podíl na zlomu v případu mladé Češky má prý její poslední advokát, Saif ul Malúk.

„Vím od něj, že od Terezy žádné peníze nedostal a ani je nevyžadoval. Řekl, že ve chvíli, kdy bude obhajoba úspěšná, tak se případně dohodnou na finančním vyrovnání. Zda Tereza platila svým předchozím právníkům, kteří jí dodnes nepomohli, nevím. Předpokládám, že ano,“ sdělila.

A co se bude dít nyní? „Během několika dní, jak tvrdí její právník, bude mít možnost se vrátit domů. Je to otázka procesních záležitostí jednotlivých soudů, aby vystavily potřebné dokumenty a pak může odletět. Jestli se bude chtít vrátit hned do Čech, nebo si někdo odpočinout... Je si vědoma mediální zájmu v České republice,“ uzavřela Engelová s tím, že nyní bude mít mladá Česka několik dní na to, se rozhodnout, kam se po propuštění z vězení vydá.

Tagy: