Některá malá ukrajinská města již neexistují. Prostě zmizela, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Některá malá ukrajinská města úplně přestala existovat, prostě zmizela. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská zpravodajská služba obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti z Kyjevské oblasti. Hlásí sedm mrtvých včetně dítěte. Ukrajinská bezpečnostní služba rovněž uvedla, že ruští vojáci u Charkova dostali rozkaz střílet na civilisty.

Ruská armáda pokračuje v pomalém postupu na Kyjev. Ukrajinské ozbrojené síly ohlásily, že se jim povedlo odrazit ofenzívu protivníka v Luhanské oblasti. Rusové mají prý nadále obrovské potíže se zásobováním.

Ruské rakety v sobotu zcela zničily leteckou základnu Vasylkiv jižně od Kyjeva, uvedla místní starostka. Podle ní zde hoří skladiště munice, která vybuchuje. Zasažen byl i sklad pohonných hmot. Letecký úder potvrdila i ruská strana.

Ukrajinská zpravodajská služba obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti v Kyjevské oblasti. Hlásí sedm mrtvých včetně dítěte. Ukrajinská bezpečnostní služba rovněž uvedla, že ruští vojáci u Charkova dostali rozkaz střílet na civilisty, a to včetně dětí. Dokazuje to prý obsah zachycených telefonátů.

Ukrajinci opět aktualizovali své údaje ruských ztrát. Počet zabitých ruských vojáků od začátku války prý už přesáhl 12 tisíc. Prezident Zelenskyj přiznal ztráty i na ukrajinské straně. Podle něj padlo už 1 300 ukrajinských vojáků.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz mluvili s Vladimirem Putinem zhruba 75 minut. Vyzvali ho k okamžitému příměří na Ukrajině. Další jednání Moskvy a Kyjeva by se mohla konat v Jeruzalémě.

Tagy: