Některé školy čekají předčasné prázdniny. Kvůli covidu na Zlínsku chybí učitelé

Třída

Nedostatek učitelů

Většina žáků ve Zlínském kraji se konečně může začít vracet do školních lavic. Problém ale je, že je často nemá kdo učit. Pedagogů, kteří jsou aktuálně s covidem v izolaci, nebo hůř v nemocnici, je v kraji totiž pořád hodně. Některé základní školy se proto rozhodly vyhlásit předčasné vánoční prázdniny, jiné o tom uvažují.

Vánoční prázdniny letos začínají až 23. prosince. Žáci na některých školách by ale vlivem covidu mohli jít do školy naposled tento pátek nebo v pondělí.

Pátá vlna koronavirové epidemie zasáhla Zlínsko skoro nejsilněji ze všech českých regionů. Vzhledem k tomu, že čísla nakažených už postupně klesají, znamená to přirozeně i návrat části žáků do škol. Zatímco před měsícem bylo ve Zlíně v karanténě 75 tříd základních škol, v současnosti už jich je „pouze“ 28.

Současný problém je ale spíš v pedagogické kapacitě. Žáky, kteří se konečně vrátili do školních lavic, často ani nemá kdo učit. „V naší škole máme celý podzim neblahé období obrovské nemocnosti. Jsme unavení, učitelé potřebují odpočinek, o dětech nemá cenu hovořit. Máme poloprázdné třídy,“ uvedla ředitelka Zdeňka Jančíková s tím, že její škola chystá ředitelské volno.

Děti jsou spokojené

Podle informací CNN Prima NEWS chystají dny ředitelského volna před Vánoci minimálně na dalších třech zlínských školách a jinde je alespoň zvažují. Problémem přitom není jen covid, ale i další různé virózy, které se s každoročním příchodem zimy objevují ve školách i na různých pracovištích.

Komu delší vánoční prázdniny rozhodně nevadí, jsou samotné děti. „Podle mě je to super, můžeme alespoň delší dobu bobovat,“ řeklo jedno z nich. Zpátky do lavic by se žáci i jejich učitelé měli vrátit po prázdninách v pondělí 3. ledna.

Tagy: