Nemáme aktivního prezidenta. Vláda jedná pod tlakem opozice i občanů, kritizuje Pavel

360° (906)

Nemyslím si, že funkce hlavy státu by měla být převážně ceremoniální, uvedl v pořadu 360° generál Petr Pavel. Podle něj má prezident řadu možností, jak do politického dění zasahovat. „Neaktivní“ Miloš Zeman to ale nedělá. Vláda tak prý jedná pod tlakem opozice i občanů, dodal kandidát na prezidenta.

„Prezident má řadu možností, které vycházejí z jeho přístupu k médiím, expertům, Parlamentu, vládě. Nemyslím si, že by jeho role měla být převážně ceremoniální,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Pavel.

Zvlášť v době krize by podle něj hlava státu mohla pravidelně informovat občany nebo iniciovat odborné jednání. „Pak je to konzultace s jednotlivými ministry, prezident může vyvíjet tlak na rychlé realizování opatření,“ navrhl v pořadu 360°.

Může nastolit debatu

Zeman se podle něj neangažuje dostatečně. „Nemáme prezidenta, který by byl aktivní. Vláda proto koná sama za sebe, a to pod tlakem opozice a občanů. Není nikdo, kdo by to zprostředkoval,“ pokračoval.

Přestože v České republice platí parlamentní systém, nevylučuje to prý zmíněné aktivity prezidenta. „Může situaci moderovat, vtáhnout do debaty další složky společnosti, které jinak nejsou účastníky procesu,“ doplnil kandidát na prezidenta.

Přitom podle některých kritiků Zeman do politického dění zasahuje až příliš. Jako příklad uvádějí jmenování nové vlády, kdy si jednotlivé uchazeče o resorty předvolával a testoval. Pavel je ale nespokojený i s kanceláří Pražského hradu, která také podle expertů neinformuje tak, jak by měla.

Ve vysílání CNN Prima NEWS generál dodal, že Česká republika by jednoznačně měla zůstat členem NATO. „Nemusí se nám líbit vše, ale pokud nebudeme mít alternativu k zajištění bezpečnosti, tak si neřežme větev pod vlastním zadkem. Občanům by bylo na místě vysvětlit, co znamená být součástí,“ uvedl jasně.

Prezidentské volby čekají Česko už v lednu. Podle sázkových kanceláří mají v boji o Hrad nadále největší šanci generál Petr Pavel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Oba favority tíží komunistická minulost.

Tagy: