Vzdejte se kandidatury na Hrad, žádá Novotný Nerudovou i Hilšera. Jak reaguje ekonomka?

Pavel Novotný

Petr Drulák ke kandidatuře Petra Pavla

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) by si přál, aby někteří zájemci vzdali svou kandidaturu na prezidenta. Komunální politik k tomu už přímo vyzval ekonomku Danuši Nerudovou či senátora Marka Hilšera. Podle Novotného totiž větší počet uchazečů zvyšuje šance šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který kandidaturu stále zvažuje. Nerudová v reakci Novotnému sdělila, že odstoupit nehodlá.

„Bylo by fajn, kdybyste začali pomalu odstupovat, pro porážku Andreje Babiše je to velmi důležité. Vy i Marek Hilšer byste to měli udělat jako první. Důležité gesto,“ vzkázal Novotný Nerudové na Twitteru. Učinil tak pod příspěvkem, v němž se Nerudová vyjadřovala ke generálovi Petru Pavlovi, který v úterý definitivně potvrdil svou kandidaturu na Hrad.

Ani osoba Petra Pavla ve funkci hlavy státu se Novotnému příliš nepozdává. „Stydím se za národ, co si aktuálně chce zvolit prezidentem estébáka (Andreje Babiše, pozn red.) či bývalého člena KSČ (Petra Pavla, pozn. red.),“ uvedl už na jaře.

Novotný dlouhodobě kritizuje přímou volbu prezidenta i český národ, a to z důvodu, jak se voliči ve volbách v roce 2013 a 2018 vyslovili – v obou případech uspěl současný prezident Miloš Zeman. „Tento národ nemá kompetenci volit si hlavu státu přímo. Zruším to, jen co se dostanu ke kormidlu,“ řekl Novotný v srpnovém rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

A jak rázný komunální politik reagoval na otázku, koho by v prezidentské volbě podpořil on? „Hlavně aby prezidentem nebyla ta svině Babiš. Budu volit toho, koho řekne Petr Fiala. Jsem také Čech, a ti nejsou kompetentní. Můj favorit je ale Pavel Fischer. Škoda, že do toho nešel Miroslav Kalousek,“ povzdechl si Novotný.

Pavel a Babiš stále v popředí

Asi není příliš velkým překvapením, že Nerudová Novotného výzvu k odstoupení neuposlechla. „Pavle, díky za radu. Kdybych do toho šla s tímto nastavením, nebylo by to fér vůči mým podporovatelům, týmu, dobrovolníkům ani voličům. Jdu do toho s nastavením vyhrát a zatím nemám v plánu na tom nic měnit. Hezký den a třeba někdy v Řeporyjích na viděnou,“ odpověděla.

I když generál Pavel a Babiš čelí časté kritice právě kvůli předlistopadové komunistické minulosti, stále jsou podle bookmakerů hlavními favority prezidentské volby.

Například společnost Tipsport připisuje bývalému předsedovi vojenského výboru NATO kurz 2,00:1. Babiš, kterého už brzy čeká soud kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž jako obžalovaný čelí podezření z dotačního podvodu, se může těšit z kurzu 3,10:1.

Nerudová si dlouhodobě drží třetí příčku (kurz 4,75:1). Její šance se však za poslední měsíce výrazně zvýšily. Posiluje i šéf ČMKOS Josef Středula, který se nachází na čtvrtém místě (kurz 13,00:1). Novotného favorit Fischer pak uzavírá první pětici s kurzem 16,00:1. Hilšerovi se křeslo prezidenta spíš vzdaluje, v současnosti je sedmý (kurz 27,00:1).

První kolo volby prezidenta České republiky se uskuteční 13. a 14. ledna 2023, případné druhé kolo o 14 dní později. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období 8. března a prezidentem už podle zákona znovu být nemůže.

Tagy: