Skandál na MS: Německá trenérka nechápala. Slovenská novinářka ji urazila otázkou

Prorazila skleněný strop, neviditelnou bariéru. Kanadská trenérka Jessica Campbellová se jako vůbec první žena postavila na střídačku mužské hokejové reprezentace a konkrétně s německým týmem je nyní na mistrovství světa ve Finsku. Premiérové dobrodružství jí trochu pokazila slovenská novinářka, která si připravila otázku značně shazující cestu mladé koučky.

Ve středu zamířila Campbellová do mixzóny mezi hlouček žurnalistů. Devětadvacetiletá trenérka si může vzhledem k zápisu do historie užívat nebývalou pozornost. Ale ráda by dostávala jiné otázky než takovou, která k ní přiletěla od novinářky slovenské veřejnoprávní stanice RTVS.

„Jaké je to být v týmu jako atraktivní žena, když je kolem vás tolik přitažlivých mužů? Možná máte některé raději než ostatní?“ tázala se reportérka. Snad aby Campbellová naznačila, že tento dotaz se opravdu nepovedl, odpověděla: „Promiňte, nerozumím, co se tím snažíte říct.“

Novinářka šanci na zmírnění skandálu nevyužila. Jak upozornila finská stanice Yle, která byla u rozhovoru taktéž, žena otázku zopakovala v kompletním znění. „Tohle je moje práce a profese. Hráči si dělají vlastní práci. S hráči máme silný profesionální vztah, nic dalšího v tom není,“ řekla Kanaďanka podrážděně.

Na sexistické moresy novinářky si Campbellová postěžovala u mluvčího německé reprezentace. A jistě by si přála, aby podobné otázky do konce šampionátu – ani nikdy potom – už nemusela slyšet.

Campbellová je trenérsky zaměřena na bruslení a individuální koučink. Její kariéru potkal pořádný vzestup na jaře, kdy byla najata do štábu Norimberku působícího v elitní německé soutěži. A dostala na starost i přesilové hry.

Jen pár týdnů před šampionátem ve Finsku se mohla těšit z další velké pocty. Hlavní kouč německé reprezentace Toni Söderholm si ji vybral coby asistentku. Zatím na MS společně byli u výher nad Slovenskem a Francií a statečné porážky 3:5 s Kanadou.

Hráčskou kapitolu Campbellová uzavřela v roce 2020 ve švédském týmu Malmö Redhawks. Předtím působila doma v zámoří, před sedmi lety si připsala jedinou účast na mistrovství světa.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
reportérka Francie Slovensko Kanada Finsko hokej mistrovství světa v hokeji sport sexismus novinářka německá hokejová reprezentace Mistrovství světa v ledním hokeji Reprezentace MS v hokeji 2022 Jessica Campbellová Toni Söderholm Malmö Redhawks