Německo zabavilo megajachtu ruského oligarchy za 14 miliard. Byl napojený na Kreml

Forbes: Německo zabavilo megajachtu ruského oligarchy Usmanova

Sankce proti ruským oligarchům

Německé úřady zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů (13,8 miliard korun). Učinily tak poté, co Evropská unie v pondělí oligarchu napojeného na Kreml zařadila na sankční seznam kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Informoval o tom ve středu časopis Forbes s odvoláním na informované zdroje.

Přes 150 metrů dlouhá leď Dilbar procházela od konce října rekonstrukcí v hamburských loděnicích Blohm+Voss. Podle zdrojů Forbesu německá vláda jachtu zabavila a zaměstnanci loděnic kvůli tomu ve středu nešli do práce. Zástupci společnosti Blohm+Voss ani Usmanova na žádost o komentář nereagovali.

Usmanov koupil loď v roce 2016 údajně za 600 milionů dolarů. Německé loděnice Lürssen, které ji na zakázku stavěly 52 měsíců, plavidlo označily za jedno z nejsložitějších a nejnáročnějších, které kdy bylo postaveno, a to jak z hlediska rozměrů, tak i technologie.

S bezmála 16 000 tunami výtlaku se jedná o největší motorem poháněnou jachtu na světě, obvykle ji obsluhuje posádka čítající 96 osob. Dilbar se může pochlubit největším bazénem, jaký kdy byl na jachtě instalován, a také dvěma plochami pro přistávání vrtulníků, saunou, salonem krásy a posilovnou. Ve 12 apartmánech se může ubytovat až 24 osob.

Jachta je součástí Usmanovova majetku, jehož hodnota se odhaduje na několik miliard dolarů a který zahrnuje podíly ve společnosti Metalloinvest –⁠ těžařského a ocelářského gigantu –⁠ a firmě Xiaomi na spotřební elektroniku, jakož i menší podíly ve firmách z oblastí telekomunikací, těžby a médií. Usmanov rovněž vlastní rozsáhlý nemovitý majetek v Anglii, Mnichově, Lausanne, Monaku či na Sardinii. Do roku 2018 mu patřil 30procentní podíl v londýnském fotbalovém klubu Arsenal.

Na sankčním seznamu jsou desítky oligarchů

Usmanov není jediným ruským miliardářem, který má ve vlastnictví obří jachtu. Forbes a odborníci na oceňování jachet VesselsValue jich vypátrali 32. Přestože na Usmanova již v pondělí dopadly unijní sankce, zatím se k nim ani k válce na Ukrajině nevyjádřil.

Americké ministerstvo spravedlnosti ve středu oznámilo, že vytvořilo zvláštní jednotku nazvanou KleptoCapture, jejímž cílem bude dohlížet na dodržování sankcí namířených proti ruským oligarchům.

Pět jachet ruských oligarchů momentálně kotví či pluje ve vodách Malediv, uvedla agentura Reuters s odvoláním na data o pohyb lodí. Ostrovní stát v Indickém oceánu nemá smlouvu o vydávání do Spojených států.

Tagy: