Nemluvil prezident, ale Babišův fanoušek plný nenávisti. Opozice tepe Zemana za projev

Markéta Pekarová Adamová a Petr Fiala

Miloš Zeman není nadstranický a reprezentuje vládu Andreje Babiše (ANO), říkají v reakci na vánoční poselství prezidenta opoziční politici. Místo spojování prezident podle nich i nadále lidi rozděluje. Právě do opozice se hlava státu v projevu obula. Mimo to Zeman apeloval na lidi, aby se nechali očkovat proti covidu.

„Je dobře, že prezident Zeman vyzval k očkováni a poděkoval lidem, kteří bojují s pandemií a chovají se odpovědně. Nespravedlivé a zbytečné útoky na opozici a média ponechám vzhledem k vánočnímu času bez komentáře,“ uvedl lídr ODS Petr Fiala.

O něco kritičtější byl jeho stranický kolega, poslanec Jan Skopeček. „Nepromluvil prezident republiky, ale nekritický fanoušek Andreje Babiše a jeho vlády. Miloš Zeman je už pouze a jen vládním prezidentem, reprezentuje a mluví pouze k voličům Babišovy vlády. Je otázkou, co dluží premiérovi Babišovi, že na každém kroku musí chválit jeho chaotickou vládu,“ řekl CNN Prima NEWS Skopeček.

I šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ocenila výzvu občanům k očkování a nošení roušek. „Házení viny na opozici nepřekvapuje, podtrhuje to, že pan Zeman není nadstranický, ale vládní prezident,“ napsala CNN Prima NEWS Pekarová.

Snad se brzy dočkáme prezidenta, který nebude plný nenávisti.

Dodala, že pokud by Zeman opozici chválil, bylo by to naopak k zamyšlení. „Beru kritiku jako důkaz, že svou práci děláme dobře. Vinu za to, že jsme se stali ve zvládání epidemie jednou z nejhorších zemí na světě, nese pouze vláda, která nejednala zodpovědně, ale na základě internetových anket,“ konstatovala Pekarová. „Snad se brzy dočkáme prezidenta, který nebude plný nenávisti,“ podotkla.

Předseda STAN Vít Rakušan by uvítal projev morální autority, která povzbudí, dá naději a bude spojovat. „Kázat, jak by se kdo měl chovat, s čím kandidovat a co dělat, může skutečná morální autorita, prezident s uznávaným kreditem. Takovým pro mě byl Václav Havel,“ sdělil CNN Prima NEWS Rakušan.

„Z politického hlediska byl Zemanův projev bezcenný. Šlo ale o zajímavou psychologickou sondu do duše muže, který ztratil sílu potlačovat své mindráky, domnělé křivdy, pomstychtivost a zoufalou touhu po uznání, byť by mělo přijít od nejhoršího kanálu,“ glosoval na Twitteru šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zeman v projevu kritizoval opozici za to, že nepředkládá vlastní návrhy a jen mluví, místo aby držela za jeden provaz s vládou. Některé opoziční strany ale předkládají své vlastní návrhy, mají své expertní týmy a naopak si po celou dobu stěžují na vládu, že s nimi nechce komunikovat.

Tagy: