Nemocnice na kolech. CNN exkluzivně v tajném vlaku, kde zachraňují raněné ukrajinské vojáky

V nemocnici na kolečkách přináší každý zákrok jedinečné výzvy.

EXKLUZIVNĚ: Štáb CNN natáčel ve nemocničním vlaku, který vozí zraněné vojáky z ukrajinské froty

Moderátorka CNN Christiane Amanpourová získala exkluzivní přístup do zdravotnického evakuačního vlaku, který ukrajinská armáda používá k přepravě raněných z blízkosti frontové linie do nemocnic po celé zemi. Tato ošetřovna na kolech je nyní klíčovou součástí ukrajinského zdravotnického systému, který byl silně vyčerpán dvěma a půl lety brutální ruské války. Funguje v naprostém utajení, a proto CNN neprozrazuje její trasu ani neuvádí jména jejích zaměstnanců.

Většina měst na východě Ukrajiny se potýká s nedostatkem nemocničních lůžek, aby mohla pojmout téměř nepřetržitý proud obětí z frontových linií. Uvolnění místa však vyžaduje, aby i pacienti ve vážném stavu, z nichž mnozí jsou v bezvědomí, byli převezeni na vzdálená místa, často stovky kilometrů daleko.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko zahájilo protiútok v Kurské oblasti, připustil Zelenskyj. Jde manévr Kyjeva podle plánu?

Dlouhé cesty sanitkou jsou pro lidi v kritickém stavu příliš riskantní a let vrtulníkem je vzhledem k ruské vzdušné převaze nad ukrajinským nebem příliš nebezpečný. Záchranou je tedy speciálně vybavený vlak. Železniční nemocnice je příkladem ukrajinské vynalézavosti, která ohromila svět v prvních měsících tohoto konfliktu.

„Můžeme tu provádět drobné operace k zastavení krvácení. Nemůžeme ale operovat třeba břicho nebo hrudník. Musíme být velmi opatrní při výběru pacientů,“ popsal pro CNN Oleksandr, šéf ukrajinských zdravotníků ve vlaku.

Vedení jednotky intenzivní péče v jedoucím vlaku je složitý úkol, na kterém se podílejí desítky lidí a který představuje jedinečnou výzvu. Oleksandr uvedl, že naprostá většina jeho pacientů utrpěla mnohočetná střepinová zranění. Mnozí z nich mají amputované končetiny a několik z nich je intubováno. Ale žijí díky ventilátorům a dalším přístrojům na podporu života.

Jak to ve speciálním nemocničním vlaku vypadá? A jaké jsou osudy zraněných ukrajinských vojáků? Podívejte se na exkluzivní reportáž CNN v úvodním videu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dům smrti“, kde Ukrajinci trénují útoky na Rusy. CNN ukazuje, jak probíhá speciální výcvik

Tagy: