CNN: Trápí nás dezerce a nekázeň. Ukrajinští vojáci popsali špatnou situaci v armádě

Ukrajinští vojáci nedaleko města Pokrovsk

Záběry z bitvy u Pokrovsku

Ukrajinskou armádu sužuje špatná morálka, která vyplývá z celkové frustrace, postupu Rusů i nedostatku nábojů. Surovou realitu pro CNN poodkryli ukrajinští vojáci pod podmínkou anonymity. Vojsko podle svědectví také trápí dezerce. Mnohdy i zkušení vojáci pak z fronty dobrovolně odcházejí.

Každý den Rusové na frontě postoupí v průměru o několik kilometrů kupředu. Nepřítele se nedaří zastavit. Ukrajinští vojáci bojují v početní nevýhodě a sužuje je celá řada problémů.

ČTĚTE TAKÉ: Opilý ruský velitel měl posílat brance na smrt u Avdijivky. Místo trestu dostal metál

Špatný stav armády pro americkou CNN popsali účastníci tvrdých bojů. Mezi nimi i muž s přezdívkou Dima. Kdysi velel praporu o počtu 800 mužů. I na něj ale válka už byla moc.

U armády sice zůstal, vzal ale práci v kanceláři v Kyjevě. I tak zkušené muže jako Dima válka semlela. Pro CNN řekl, že už dál nezvládal, jak jeho vojáci umírají. Z jeho původního praporu už nezbyl téměř nikdo. I kvůli tomu, že se Dima se svými muži zapojil do obrany města Pokrovsk, které teď čelí na frontě největšímu ruskému tlaku.

Rekruti hned utíkají

Nezkušenost vojáků je jedním z problémů, které armádu sužují. Mnoho z těch, kteří bránili frontu v úvodu války, již padlo nebo vyvázlo s ošklivými zraněními. Ukrajina sice letos částečně mobilizovala, když snížila odvodový věk, posil je ale málo. Mladým lidem se navíc umírat nechce. Jednotky na frontě proto trápí dezerce, špatná morálka a nekázeň.

„Ne všichni mobilizovaní vojáci opouštějí své pozice, ale většina ano. Když sem přijdou noví, vidí, jak je to těžké. Vidí spoustu nepřátelských dronů, dělostřelectva a minometů. Na pozice se dostanou jednou, a pokud přežijí, už se nikdy nevrátí. Buď opustí své pozice, odmítnou jít do boje nebo se snaží najít způsob, jak z armády odejít,“  řekl CNN jeden z velitelů jednotky, která v současnosti bojuje v Pokrovsku. I on si přál zůstat v anonymitě.

Jak se situace na bojišti zhoršovala, stále více vojáků to začalo vzdávat. Podle ukrajinského parlamentu jen za první čtyři měsíce roku 2024 zahájili prokurátoři trestní řízení proti téměř 19 000 vojákům, kteří buď opustili svá stanoviště nebo dezertovali. V obranných a bezpečnostních složkách země slouží více než milion Ukrajinců – číslo zahrnuje všechny, včetně lidí pracujících v úřadech daleko od frontové linie.

Web BBC informoval, že mladí lidé utíkají před mobilizací do sousedních zemí. Kupříkladu do Rumunska, kde jim ale v cestě stojí nebezpečná řeka.

Málo munice, špatná morálka

Skepsi ale propadají i déle sloužící vojáci. Ukrajince totiž měsíce trápí nedostatek munice, který je zčásti způsoben průtahy ve schvalování západní pomoci. Vojáci se tak často sice dostanou do dobré pozice, nemají ale čím nepřítele zastavit.

„Dny jsou dlouhé, vojáci žijí v zákopu, mají nepřetržitou službu. A pokud nemohou střílet, Rusové mají výhodu. Přitom je slyší postupovat a vědí, že kdyby stříleli, nestalo by se to,“ řekl Andrij Horeckij, ukrajinský vojenský důstojník, jehož jednotka nyní bojuje v Časiv Jaru, dalším horkém místě východní fronty.

Vyhlídky na zlepšení ukrajinští vojáci nemají. Stěžují si také na špatnou komunikaci mezi jednotlivými bojovými oddíly. Někteří z nich ale CNN přiznali, že určitou vzpruhou morálky pro ně byl ukrajinský přeshraniční výpad do ruské Kurské oblasti. Ukrajinské velení nasadilo na frontu i psychology. To všechno jsou ale jen záblesky v moři frustrace, kterým obránci plavou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: „Dům smrti“, kde Ukrajinci trénují útoky na Rusy. CNN ukazuje, jak probíhá speciální výcvik

Tagy: