Nemocnice ve Zlínském kraji dále přesouvají pacienty do jiných regionů, nemají zdravotníky

Nemocniční chodba

Přerozdělování kapacit v nemocnicích

Nemocnice ve Zlínském kraji nadále trápí nedostatek zdravotníků a pokračuje převoz pacientů pozitivních na koronavirus do jiných regionů republiky. Minulý týden se uskutečnilo dvanáct takových transportů, především do Brna a Olomouce. Zlepšení na Zlínsku očekávají nejdříve za dva týdny.

Krátce před polednem odjíždí ze zlínské nemocnice další pacient s koronavirem. Jedná se o staršího muže a míří do nemocnice v Havířově v Moravskoslezském kraji. Zatímco minulý týden převáželi většinu pacientů ze Zlínska do nemocnic v Brně a Olomouci, tento týden pojedou sanitky především na sever Moravy.

„Převážíme je do havířovské nemocnice a do Fakultní nemocnice Ostrava, kam směřují pacienti ze standardních oddělení. V dalších dnech by mohl některý pacient směřovat do Fakultní nemocnice Olomouc, která je ochotná přijmout pacienty s umělou plicní ventilací,“ uvedl předseda představenstev Nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Podle něj není zásadním problémem nemocnic na Zlínsku nedostatek tzv. covidových lůžek, ale nedostatek zdravotnického personálu. Jen v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně nyní chybí přes tři sta lékařů, zdravotních sester či sanitářů. Kritická situace je i v dalších nemocnicích kraje – tedy v Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně.

„Máme více než 700 zdravotníků z těchto čtyř nemocnic doma, ať už s covidem, nebo s jinými diagnózami, případně na ošetřovném,“ vysvětlil mluvčí nemocnic Egon Havrlant. A stále rekordní jsou i čísla nových pacientů. Například ve zlínské nemocnici v pondělí poprvé překonali hranici dvou set nově pozitivních na koronavirus.

„V sobotu to vypadalo, že máme pokles, takže tam nějaké světélko zablýsklo, ale neděle zase znamenala návrat k původním číslům,“ informoval Maráček. Ve všech čtyřech nemocnicích ve Zlínském kraji v tuto chvíli leží téměř pět set pozitivních pacientů na COVID-19. Na plicní ventilaci je napojeno 56 z nich.

Tagy: