Zlínská nemocnice: Jsme na pokraji sil, je nedostatek personálu, nastane stop stav

Zlínská nemocnice je na pokraji sil. V rámci lůžek jsou v limitu, ale dochází personál

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je na hraně své kapacity pro COVID-19 pozitivní pacienty. Velkým problémem zůstává i nedostatek kvalifikovaného personálu. Ve čtvrtek v nemocnici otevřeli už devátou lůžkovou stanici pro nakažené. Přesto by tam už během příštího týdne mohl pro COVID-19 pozitivní pacienty nastat stop stav.

Jsme na pokraji sil, vzkazují lékaři a ve zlínské nemocnici tak bijí na poplach. Včera sice přibylo 35 lůžek pro COVID-19 pozitivní pacienty na oddělení geriatrie, příliš možností, jak se postarat o další nemocné, už ale mít nebudou.

„Opravdu reálně hrozí, že začátkem příštího týdne už to bude velký problém. Není to ani tak z důvodu kapacit lůžek v rámci nemocnice, i když i tam už se blížíme nějakým limitům, ale ten hlavní důvod je personál,“ popisuje situaci mluvčí nemocnice ve Zlínském kraji Egon Havrlant.

V současné době je v pracovní neschopnosti přibližně 300 zdravotníků. Přitom v Baťově nemocnici nyní leží 179 COVID-19 pozitivních pacientů, 21 z nich je napojeno na plicní ventilaci.

O tyto nejvíce ohrožené pacienty se na zlínském ARO stará i zdravotní bratr Martin Řehák. „Vypomáháme i na ostatních jednotkách intenzivní péče, do toho máme třeba devatenáct služeb, z mého pohledu sotva někteří z nás ani moc nevidí rodiny,“ tvrdí Řehák, který pracuje pro Krajskou nemocnici Tomáš Bati ve Zlíně.

Nemocnice školí vlastní dobrovolníky

Většinu „covidových“ lůžek už mají plných i další 3 nemocnice ve Zlínském kraji. Dohromady v regionu chybí už přibližně 700 zdravotníků. Nemocnice si už proto samy školí i vlastní dobrovolníky a o pomoc prosí i praktické lékaře a jejich zdravotní sestry.

Praktici ale tvrdí, že v nemocnicích už pomáhají. Větší zapojení prý není reálné. „Máme zhruba 40 procent praktiků ve věku nad 60 let, což jsou rizikoví a jsou natolik vytíženi, že asi by to nebylo moc vhodné,“ říká Lubomír Nečas ze Sdružení praktických lékařů.

Vedení zlínské nemocnice už proto oslovilo ředitele nemocnic v okolních krajích a okresech a zjišťuje, zda by bylo možné umístit část pozitivních pacientů u nich.

Tagy:
nemocnice Zlín pacient Zlínský kraj koronavirus COVID-19 Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně obsazená lůžka kapacita nemocnic Krajská nemocnice T. Bati Lubomír Nečas Martin Řehák