Zdrcená matka zastřeleného Juraje: Zkoušela jsem mu volat, ve tři ráno přišli policisté

Ke střelbě došlo v ulici, která vede od historického centra slovenské metropole k Bratislavskému hradu a k budově parlamentu.

Žádný rodič nechce přežít vlastní dítě. Paní Daně se to však stalo. Její syn Juraj byl spolu s kamarádem zastřelen před gaybarem v Bratislavě. Motivem střelce byla nenávist k LGBT+ komunitě. Slova zdrcené matky přinesl web Nový Čas.

„Nikdy bych si nemyslela, že přežiju vlastního syna,“ uvedla Jurajova matka Dana s tím, že jí to stále připadá jako zlý sen. Pro web Nový Čas také popsala, jak se o smrti svého syna dozvěděla.

Jurajovi zkoušela volat, telefon jí ale nebral. „Sedla jsem k počítači a hned jsem viděla, co se stalo. Věděla jsem, že tam můj syn chodí, ale nechtěla jsem věřit, že by obětí mohl být právě on,“ poznamenala. „Myslela jsem si, že třeba nemá telefon u sebe, a čekala jsem, že mi zavolá zpátky,“ dodala k marným pokusům se se synem spojit.

Ve tři ráno už musela čelit kruté realitě. U jejích dveří se objevili policisté. „Oznámili mi tu nejhorší zprávu v životě. Ještě do rána jsem měla pocit, že je to jen zlý sen, že se vzbudím a všechno bude jinak,“ popsala hrůzné okamžiky.

Její syn Juraj byl v osudný večer skutečně v bratislavském baru Tepláreň, který navštěvují lidé z komunity LGBT+. Tam ho společně s jeho kamarádem Matúšem zastřelil 19letý mladík, který nenáviděl homosexuály.

Pomáhal všude, kde mohl

Mladík byl podle vzpomínek blízkých vždy dobře naladěný a usměvavý. Miloval módu a v této oblasti i pracoval. „Říkali jsme mu sluníčko. Vždy pomáhal všude, kde mohl, nikdy nikomu neřekl ne,“ vzpomíná Dana. Juraj se po smrti otce vrátil ze studií v Dánsku, aby byl své matce v těžkých chvílích oporou.

O tom, že je její syn gay, podle svých slov věděla. „Řekl mi to, když byl v osmé třídě,“ prozradila s tím, že prý nadšená nebyla, ale stále to byl její syn. „Právě takoví lidé jsou jiní nejen orientací, ale i tím, že jsou citlivější a všechno vnímají srdcem, a přesně takový byl Juraj, který byl ve špatné chvíli na špatném místě.“

Tagy: