PŘEHLEDNĚ: Respirátory, šest lidí u stolu i testování. Jaká opatření stále platí?

Žena s respirátorem v autobuse

Tisková konference po jednání vlády

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) od čtvrtka zrušila kontrolu covid pasů. Stále ale platí například povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách, testování ve školách a ve firmách, omezení počtu lidí na hromadných akcích nebo omezení počtu lidí u stolu. Redakce CNN Prima NEWS tak přehledně sepsala, která opatření nadále platí.

Zrušení kontroly covidových certifikátů oznámil Fiala minulý týden po více než 35hodinovém jednání Sněmovny o pandemickém zákonu. Ještě před tím řekl, že v pátek 18. února skončí povinné testování ve školách a ve firmách. Ve středu pak kabinet oznámil další postup rozvolňování.

Jaká opatření i nadále platí?

  • Testování

Stále zůstává v platnosti plošné testování ve školách a ve firmách. Ve školách se studenti testují každé pondělí, zaměstnanci ve firmách pak dvakrát týdně. Plošné testování skončí v noci z 18. na 19. února.

Neočkovaní zaměstnanci nebo ti, kteří v posledním půlroce neprodělali covid, se budou ale i po 18. únoru testovat v některých zdravotnických a sociálních zařízeních.

V testování by měli pokračovat konkrétně poskytovatelé lůžkové a jednodenní zdravotní péče, domovy pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením nebo domovy se zvláštním režimem určené například pro nemocné s Alzheimerovou chorobou. Testovat se budou také pracovníci pobytových odlehčovacích služeb v týdenních stacionářích nebo chráněného bydlení. Dosud povinně testují všechna zdravotnická a sociální zařízení.

  • Pracovní karantény

Pracovní karanténu v současné době mohou čerpat pro své pracovníky zdravotnická zařízení, pobytová zařízení sociálních služeb a školní zařízení ústavní péče, jako jsou například dětské domovy.

  • Omezení počtu lidí na hromadných akcích

Stále jsou omezené i počty lidí na hromadných akcích. Spolkových, kulturních, sportovních, tradičních a dalších podobných akcí nebo slavností soukromých i veřejných se může účastnit maximálně 100 osob. Od 19. do 28. února se maximální počet zvýší na 500.

„Hromadných akcí bude moct účastnit pětkrát více lidí než teď,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Na umělecká představení, sportovní utkání, kongresy a vzdělávací akce zatím může tisíc lidí. Od 19. února tam podle Válka bude moct až pět tisíc lidí. „Pokud má stadion kapacitu devět tisíc lidí, může jich tam 5500. Tedy 1000 plus padesát procent zbývající kapacity,“ vysvětlil ministr.

  • Šest lidí u stolu

U jednoho stolu může nadále sedět jen šest lidí. Výjimku mají osoby ze společné domácnosti. Pokud jde o stůl, kde je deset a více míst, skupinky mezi sebou musí mít rozestup alespoň 1,5 metru.

  • Respirátory

Nošení respirátorů ve vnitřních prostorách stále trvá. Kdy toto opatření plánuje kabinet zrušit, zatím neuvedl.

  • Pandemická pohotovost

Fiala také avizoval, že vláda navrhne zrušení pandemické pohotovosti, při které se může využít nově schválený pandemický zákon. A to na sněmovní schůzi, která začíná 15. února. „Konkrétní datum konce pandemické pohotovosti bude určen na základě vývoje pandemie v následujících dnech,“ podotkl premiér minulý týden. Ve středu na tiskové konferenci to potvrdil i ministr zdravotnictví.

Od března má podle Fialy platit prakticky už jen nošení respirátorů. „Ale musíme se chovat tak, abychom byli připraveni i na horší varianty, proto chceme novelizovat pandemický zákon,“ dodal premiér. Válek už dříve avizoval, že „jaro chce přivítat v normálu“.

Tagy: