Neočkovaní se zřejmě znovu dostanou do hospody. Povinnou vakcínu budoucí vláda odmítá

Pivo

Nová vláda a opatřeních proti covidu

Lidé bez očkování mají šanci, že se brzy opět dostanou do restaurace nebo hospody, kam v současnosti mohou jen lidé s vakcínou. Budoucí vláda Petra Fialy (ODS) by totiž chtěla obnovit uznávání PCR testů.

Podle vznikající vlády by měl opět platit systém O-T-N, tedy že se lidé budou moci prokazovat očkováním, proděláním nemoci či negativním testem. Uznávat by se měly jen PCR testy, nikoliv ty antigenní.

„Test musí být tak kvalitní, aby byla jistota, že ten, kdo jej má, nenakazí ostatní. Byl bych dál pro to, aby negativní PCR test umožnil návštěvu restaurace nebo kadeřníka,“ řekl kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi zavedla takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. Od pondělí 22. listopadu nemohou lidé bez očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci v posledním půl roce navštěvovat služby, jako jsou kadeřnictví nebo manikúry, restaurace či ubytovací zařízení, a nedostanou se ani na kulturní a sportovní akce.

Babišův kabinet jedná také o tom, že zavede povinné očkování pro lidi starší 60 let a vybrané profese. Podle nové koalice to ale není cesta. „Povinné očkování by bylo selhání systému,“ prohlásil Válek. Budoucí vláda chce jít spíše cestou apelů a důrazu na osobní odpovědnost a solidaritu.

Tagy: