Neočkovaní vzali pár hodin před zákazem služby útokem. Kadeřnictví praskají ve švech

Kadeřnictví

Neočkovaní se vrhli na služby

Neočkovaní lidé mají tento víkend poslední možnost zajít si například do restaurace, kina, na kosmetiku nebo k holiči. Služby tak na některých místech praskaly ve švech. Lidé bez vakcíny tak reagují na nová covidová opatření vlády, která je značně omezí, protože prokázat se negativním testem už jim ve veřejných místech nestačí.

Od pondělí nebudou moci neočkovaní využít služeb jako jsou kadeřnictví, manikúra, pedikúra, tetovací služby nebo také pánská holičství. Podle provozovatelů těchto míst lidé rychle zareagovali a rychle začali veškeré služby obvolávat.

„Já tu mám denně minimálně šest telefonátů, kdy se lidé chtějí co nejrychleji ostříhat a zkrátka to stihnout to do pondělí,“ řekl jeden z dotazovaných podnikatelů redakci CNN Prima NEWS. Podle slov majitelů není bohužel v jejich silách všem zájemcům vyhovět. Zákazníci, kteří nejsou očkovaní nebo po prodělané nemoci, se však snaží objednat, jak jen to jde.

Za očkování vstupenky na zápas

„Člověk toho musí hodně stihnout – hospoda, plovárna, kino. Co máme dělat?“ nechal se slyšet jeden ze zákazníků. Ačkoli mají teď provozovatelé služeb napilno, od pondělka se obávají dopadů přísných opatření. „Myslím, že to asi každý vidí. Nejde jenom o restaurace, jde o všechny služby. Je to už neúnosné,“ řekl Petr Scheinpflug, spolumajitel jedné z českobudějovických restaurací.

Provozovatelé sportovišť očekávají úbytek zhruba poloviny klientů. Mnozí z nich přišli v sobotu naposledy. Právě proto, že většina podnikatelů nechce přijít o své zákazníky, podporuje tak očkovací kampaň naplno. Mezi ty patří i hokejový klub Motor České Budějovice. „Každý, kdo se nechá naočkovat v budějovickém očkovacím centru, od pondělí dostane dvě vstupenky na nějaký z lednových zápasů,“ uvedl mluvčí klubu Tomáš Kučera.

Do té doby, než se opatření opět zmírní, mají neočkovaní fanoušci poslední možnost zajít si tuto neděli na hokej v Českých Budějovicích.

Hodinové fronty na očkování

Život se pro neočkované zpřísňuje již nějakou dobu. Doposud se však mohli prokazovat alespoň negativním testem, který si museli již několik týdnů hradit ze svého. Od pondělí ale většina nevakcinovaných lidí přijde i o tuto možnost.

Existují případy, kdy se neočkovaní ještě mohou prokázat negativním a ne déle než 72 hodin starým PCR testem. Týká se to všech osob do 18 let nebo lidí, kteří doloží, že se nemohou kvůli kontraindikaci očkování podrobit.

Nově přijatá opatření již přiměla k očkování lidi ve velkém, a tak v sobotu pražská očkovací centra zaznamenala dlouhé fronty. Jeden ze zaměstnanců očkovacího centra na Chodově řekl, že čekací doba na vakcínu proti covidu je minimálně hodinu a půl a zájem je dosud největší, co zažil. Pracovník ostrahy na Hlavním nádraží Praha odhadl dobu čekání až na několik hodin. Lidé v obou frontách se vesměs shodli, že je k očkování proti covidu přinutily okolnosti, hlavně zpřísnění opatření.

Tagy: