Pobyty na horách v ohrožení: Lidé ruší rezervace či vytahují falešné certifikáty

Lyžování

Pobyty na horách

S koncem roku se blíží i tradiční lyžařská sezóna. Některé hotely již nyní hlásí plnou obsazenost, jiným zbývají poslední místa na ubytování. Chystaná vládní opatření, která se inspirovala bavorským modelem restrikcí, ale mohou výrazně zamíchat kartami. Kvůli novým pravidlům, která nedovolí neočkovaným se ubytovat či zajít do restaurace, mnozí na poslední chvíli ruší rezervace. Výjimkou nejsou ani falešné covidové certifikáty o bezinfekčnosti.

Třeba v hotelu Orea Resort Horizont v Železné Rudě mají silvestrovské pobyty zamluvené již z 80 procent. „Zájem je velký. Řekl bych, že možná i větší než v minulých letech. Pochopitelně v této době nabízíme i flexibilní rezervace,“ řekl CNN Prima NEWS ředitel zařízení Milan Vyskočil.

Některé hotely nabízí možnost zdarma rezervaci zrušit, další posunout termín. „Na klientech je vidět nejistota, jestli si pobyt odbydlí,“ přiznala Lenka Teplá, provozovatelka hotelu Stella.

Podobné obavy sdílí i František Strnad, který v Železné Rudě vlastní třípodlažní horský hotel Belvedér. Částečný lockdown neočkovaných se podle něj pravděpodobně podepíše na celkové návštěvnosti. Dodal, že se už setkává i s hosty, kteří se snaží předložit falešný doklad o bezinfekčnosti.

„Lidi jsou mazaní. Ty my nebudeme moci ubytovat, nebudou moci na vleky, do restaurace. Ovlivní to celou sezónu,“ doplnil Strnad pro CNN Prima NEWS.

„Myslím, že by málokterý provozovatel měl radost z toho, co se děje. Nás to ovlivňuje hodně. Rezervace se ruší. V současné době nabízíme storno, což pro klienty není výhodné, a přesunutí termínu,“ připojila svou zkušenost Aneta Blažková, PR manažerka rekreačního střediska Stříbrný rybník. Dodala, že se v areálu investovaly nemalé peníze do chatek, ty jsou ale nyní neobsazené.

Problém je, že velkou část klientely hotelů a kaváren tvoří Němci – jde zhruba o jednu třetinu zákazníků. „Hodně to ubylo, protože neznají pravidla pro vstup do ČR,“ přispěla svým pohledem Monika Nechvátalová, majitelka kavárny Café Charlotte.

Podnikatelé se snaží zákazníkům vyjít co nejvíce vstříc, proto mnozí přestali vybírat rezervační poplatek. Těm, kteří by ze zdravotních důvodů nemohli dorazit do zamluveného ubytování, by pak pobyt nepropadl. Většina provozovatelů hotelů věří, že v hlavní sezoně vláda opět nezavede úplný lockdown. Pro mnoho z nich by to prý bylo likvidační.

Tagy: