Za váš večírek se může zhroutit jedna nemocnice. Válek nedoporučil slavit silvestra

Poslanec za TOP 09 a lékař Vlastimil Válek

Tisková konference Vlastimila Válka

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na páteční tiskové konferenci vyzval veřejnost ke společenské odpovědnosti, nechce však jít cestou tvrdých omezení. Zároveň varoval před pořádáním oslav Nového roku. Ty by podle něj mohly vést k výraznému zhoršení epidemické situace.

„Neplánujte večírky, myslete na nás všechny, myslete na naše děti a nemocnice. Za jeden váš večírek se může zhroutit jedna nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat zodpovědně? Není záhodno k silvestru přistupovat jako ke dnu oslav, kdy se shromažďují lidé,“ řekl Válek během tiskové konference.

I když počet aktivně nakažených klesá, podle Válka epidemická situace stále není ideální. Předchozí vláda podle něj svou odpovědnost předávala dětem. „Odpovědnost je na rodičích, ne na dětech. Změny, které navrhnu, k tomu povedou. Demokracie je o odpovědnosti. Chci, aby naše děti vzpomínaly na krásné dětství, a ne, aby kvůli svým nezodpovědným rodičům a prarodičům byly v covidovém vězení,“ zmínil.

Veřejnosti také připomněl, že už nežije v totalitě, a proto prý není potřeba, aby vláda lidem neustále něco nařizovala. Další z věcí, které by chtěl Válek na postu ministra zdravotnictví dosáhnout, je alespoň částečné dodržení termínů plánovaných operací, které přímo nesouvisí s covidem.

„Vyšetřuji babičky, které čekají na plánované termíny operace. Udělám vše pro to, aby se tyto termíny co nejvíce zkrátily,“ dodal.

Prodloužení nouzového stavu zatím v plánu není

Válka do úřadu uvedl premiér Petr Fiala (ODS). „Pan profesor Válek je člověk, kterého znám dlouhá léta jako úspěšného kolegu z Masarykovy univerzity a také jako kompetentního politika s rozhledem. Věřím, že je to ten pravý člověk do funkce ministra zdravotnictví v této nesmírně obtížné době. Všichni víme, čemu čelíme,“ řekl Fiala během brífinku.

Zároveň poděkoval Adamu Vojtěchovi a všem pracovníkům na resortu zdravotnictví za jejich práci. „Často jsme přicházeli s jinými názory a recepty na řešení covidové krize. Přesto jsme si ale vědomi nelehké situace, které naši předchůdci čelili,“ doplnil Fiala.

Nová vláda už dříve během dne prohlásila, že se nechystá uchylovat k prodloužení nouzového stavu. Ten v Česku platí od 26. listopadu. Vyhlásil ho kabinet Andreje Babiše (ANO). Vláda může vyhlásit nouzový stav pouze na 30 dní, poté musí o prodloužení žádat Sněmovnu.

Tagy: