Neposílejte děti do škol, přinesou domů koronavirus, vyzývá rodiče Kubek

Milan Kubek

Kubek: Neposílejte děti v příštím týdnu do školy, přinesou domů koronavirus

Prezident České lékařské komory Milan Kubek v neděli večer ve vysílání CNN Prima NEWS vyzval rodiče, aby neposílali své děti do školy. Podle něj si odtamtud přinesou koronavirus a budou přidělávat práci lékařům. Kubek se také ostře pustil do exprezidenta Václava Klause, který v Partii Terezie Tománkové zpochybnil hrozící kolaps nemocnic.

„Chtěl bych poprosit rodiče, neposílejte děti do škol,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS. Podle něj nemá populistická vláda odvahu přiznat si, jak na tom tuzemsko je, a už se žene do další bitvy.

Narážel třeba na fakt, že se stále musí odkládat plánované výkony. „Apeluju na lidi, nechoďte tam, kam nemusíte. Já rozumím, že je to velice těžké,“ řekl dále Kubek.

Apeloval také na včasnost aplikace vakcíny proti koronaviru. „Máme vakcínu na dohled, musíme být připraveni. Každý den z prodlení nás bude stát životy,“ tvrdí. Musíme mít podle něj také připraveny mobilní týmy, abychom rychle rozjeli očkování.

Exprezident Václav Klaus tento postoj nesdílí. „Přeci celá řada našich nemocnic je naprosto prázdná a nevyužitá. Kde se vzala fráze, že jsou nemocnice přeplněné?“ ptal se Klaus v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Klaus je dezinformátor, trvá na svém ministerstvo

„Pan Klaus už rozumí všemu. Bylo by dobré, aby se přišel do nemocnice podívat, aby věděl, jaká je realita. Ať dělá sanitáře,“ reagoval Kubek. Ke slovům bývalé hlavy státu se vyjádřil také imunolog Václav Hořejší. „Mně to připadá jako naprostá nehoráznost, tohle říct. Zdravotníci si opravdu stěžují na to, že jsou poslední měsíce úplně přetížení, že si nemůžou vzít volno. To, že on říká, že je to normální, být na hranici kapacity, to je přece úplná hloupost,“ uvedl Hořejší.

Ministerstvo zdravotnictví tento měsíc Klause na své webové stránky zařadilo do sekce „dezinformace“. Václav Klaus kvůli tomu napsal na ministerstvo dopis. „Pan ministr na můj dopis neodpověděl, takže jaký on má názor, nevím. Já jsem jako politik na dopisy tohoto typu vždy odpovídal,“ řekl Klaus. Ministerstvo nicméně podle vyjádření své mluvčí na Klausův dopis odepíše.

Tagy: