Nepotřebujeme tu další mrtvé, vzkázal ruským brancům Zelenskyj. Varoval před útoky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské jednotky na Ukrajině se přeskupují

V dalším ze svých poselství se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obrátil k ruským brancům, kteří od 1. dubna podle rozhodnutí Vladimira Putina vstupují do armády. „Je naší povinností je varovat: Nepotřebujeme tu další mrtvé lidi. Zachraňte své děti, aby se z nich nestali darebáci. Neposílejte je do armády,“ vzkázal. V projevu také varoval před dalšími útoky, zejména na Donbasu a v okolí Charkova.

Na apríl si Rusové podle Zelenského připravili dva stejně hloupé vtipy. „Jeden se týká lidí v Rusku. Zahájili totiž jarní odvody, které vypadají tradičně, ale přesto se od těch obvyklých liší. Letošní branci budou posláni do války proti našemu státu, proti našim lidem. Pro mnoho mladých kluků je to zaručená smrt,“ uvedl prezident.

Podotkl, že ačkoliv se nejedná o Ukrajince, je podle Zelenského povinností je varovat. „Varovat každého takového brance i jejich rodiče. Nepotřebujeme tu další mrtvé lidi. Zachraňte své děti, aby se z nich nestali darebáci. Neposílejte je do armády. Udělejte vše, co můžete, abyste je udrželi naživu. Doma, u nich doma,“ žádal v projevu. Následně se pozastavil u snahy Rusů verbovat do armády lidi na Krymu.

„Jedná se o porušení mezinárodního humanitárního práva a válečný zločin, za který bude vyvozena odpovědnost. A který je také argumentem pro zvýšení sankcí vůči Rusku,“ podotkl. Ruským vojákům vzkázal, aby se v případě bojů na Ukrajině nebáli vzdát. „Všechno pochopíme. Vy budete žít.“

Ještě nemůžeme žít jako před válkou

Za druhý vtip označil počínání okupantů v jižních oblastech Ukrajiny, kam „dočasně“ vstoupily ruské jednotky. „Jmenovali jakési ‚gauleitery‘, dočasné vůdce. A vyhrožují zaměstnancům podniků a úřadů, aby s těmito oklamanými jmenovateli spolupracovali. Můj vzkaz pro ně je jednoduchý: odpovědnost za spolupráci je nevyhnutelná,“ pokračoval prezident.

Potvrdil, že se na severu země ruské síly pomalu stahují. „Někde jsou vyháněni bitvami. Někde opouštějí pozice sami. Zůstává po nich naprostá katastrofa a mnoho nebezpečí. Stále hrozí bombardování,“ varoval. Následně oznámil, že ukrajinské jednotky však pozvolna a opatrně postupují vpřed. „Každý, kdo se vrací do osvobozených oblastí, musí být opatrný. Stále ještě není možné vrátit se k normálnímu životu, jaký byl,“ poznamenal.

Situace na východě je podle něj nadále mimořádně obtížná. „V Donbasu, směrem na Charkov, se hromadí ruské vojenské jednotky. Připravují se na nové silné údery. My se připravujeme na ještě aktivnější obranu. Znovu zdůrazňuji: čekají nás tvrdé boje. Nyní si nemůžeme myslet, že jsme již prošli všemi zkouškami,“ podotkl Zelenskyj.

Připomněl také, že v pátek hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. „Jednali jsme o humanitární situaci v ukrajinských městech ostřelovaných okupanty. O situaci v Mariupolu se jednalo zvlášť. Evropa nemá právo mlčky přecházet to, co se děje v našem Mariupolu. Na tuto humanitární katastrofu musí reagovat celý svět,“ vybídl prezident. Dodal, že díky humanitárním koridorům bylo v pátek z okupovaných území evakuováno 6 266 lidí.

Na závěr přiblížil jednání s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou. „Jsem jí vděčný za tuto důležitou návštěvu, která některým dalším politikům ukazuje, že odvaha v takové chvíli je pro politika jednou z nejdůležitějších vlastností,“ uzavřel s tím, že se nadále musí zpřísňovat sankce proti Rusku.

Tagy: