Ruská učitelka zkritizovala válku a srovnala svou zemi se Severní Koreou. Žáci ji udali

Město Černigov po jednom z bombardování. (27.3.2022)

Ruské jednotky na Ukrajině se přeskupují

Školáci v ruském městě Penza nahlásili na policii svoji učitelku, která kritizovala ruské vojenské aktivity na Ukrajině. Podle informací nezávislého portálu Meduza poté úřady proti 55leté vyučující angličtiny zahájily stíhání na základě zákona, který zakazuje šíření informací diskreditujících ruskou armádu.

Touto právní normou si ruské úřady vynucují, aby se v Rusku nešířily informace, které nejsou v souladu s oficiálním výkladem působení ruských sil na Ukrajině. Učitelce by mohlo hrozit až 10 let vězení, upozornila Meduza.

Učitelka angličtiny se pustila do kritiky současných ruských aktivit v diskusi s žákyněmi osmé třídy o vyloučení Ruska ze sportovní soutěže. Jedna z žaček si stěžovala, že nebude moci odjet v červnu do Česka. Žáci rozhovor nahráli a předali ho policii.

„Dokud se Rusko nezačne chovat civilizovaným způsobem, bude to trvat věčně,“ řekla učitelka podle záznamu zveřejněného na komunikační platformě Telegram. „Nikde nás teď nepřijímají, protože světové společenství se diví, jak je možné, že se v civilizovaném světě takhle někdo chová,“ řekla pedagožka. Prohlásila také, že v Rusku je totalitní režim a přirovnala zemi k Severní Koreji.

Tagy: