Nepřáteli Ruska jsme dávno, říká Just. Zhodnotil hrozbu po útoku Ukrajinců s „českou stopou“

Ruský prezident Vladimir Putin

Politolog Just o Putinovu vyjádření k Bělgorodu

Ruská diplomacie i média od sobotního ukrajinského útoku na Belgorod, při kterém zemřelo 24 lidí, akcentují údajné zapojení českých raketometů Vampire. Zvýšené hrozbě ale Česká republika ze strany Ruska nečelí, domnívá se politolog Jiří Just. Připomněl, že Česko je pro Moskvu nepřátelským státem již od kauzy útoku ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích, tedy dlouhou dobu před Putinovou invazí na Ukrajinu.

„Nemyslím, že by Česká republika nebo Češi čelili zýšené hrozbě. Za znepřátelený stát jsme platili ještě před válkou. Nejsme dobří partneři, nejsme vůbec partneři. Od Vrbětic nás berou jako nepřátele. Moc se asi nezmění,“ popsal Just ve vysílání CNN Prima NEWS. Kvůli incidentu z Belgorodu došlo i ke sporu ruské a české diplomacie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin nemá konkrétní válečný plán. Sní jen o pomstě Ukrajincům, říká jeho souputník z KGB

Ruský prezident Putin označil útok na Belgorod jako zbabělý teroristický čin a zároveň varoval před odpovědí Ukrajině. Akt podle něj nezůstane nepotrestán a Rusko je odhodlané stupňovat své údery.

„Z hlediska Putinovy volební kampaně a toho, že Rusové si přejí ostřejší reakci, je to strategické prohlášení. Je ale nutné si uvědomit, že Rusko na Ukrajinu útočí pravidelně. Je třeba dělat rozdíl mezi rétorikou, a tím, co dělá ruská armáda. Rusko ve velkých uvozovkách ‚odpovídá‘ Ukrajině neustále,“ vysvětlil politolog.

Přestože ostrou formu Putinova projevu lze podle Justa částečně připisovat kampani před březnovými prezidentskými volbami, neměla by se brát na lehkou váhu. „Jakékoliv silné vyjádření z jeho úst lze brát jako jistou hrozbu nebo alternativu, která může nastat,“ doplnil.

Žádní čeští „upíři“, ale drony a ruská protivzdušná obrana

Zapojení raketometů české výroby v útoku dříve zpochybnil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský historik Tomáš Řepa. „Oni měli přímo na mysli raketomety Vampire a ty jsou sice původem z Česka, vyráběly se tady, ale ta technologie není uzpůsobena na takový způsob boje,“ řekl a nastínil vlastní teorii.

„Já mám za to, že protivzdušná ruská obrana sestřelila nějaké drony, které pak shodou nešťastných okolností dopadly i do centra Belgorodu. Ale na rozdíl od těch ruských útoků, které směřují do civilní infrastruktury, Ukrajinci mířili na nějaké vojenské objekty, a to je obrovský rozdíl,“ zdůraznil.

K TÉMATU: Řepa o útoku na Belgorod

Tagy: