Neprodleně opusťte Ukrajinu, vyzvaly USA americké občany. Obávají se ruské agrese

Ukrajinský voják stráží na hranicích

Situace mezi Ukrajinou a Ruskem se vyostřuje

Ministerstvo zahraničí Spojených států vyzvalo americké občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu a do země necestovali. Diplomacie argumentuje zvýšenou hrozbou ruského vojenského zásahu a onemocněním COVID-19, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva.

Mezi Moskvou a Západem v posledních týdnech narůstá napětí kvůli hromadění ruských vojáků u ukrajinských hranic. Rusko odmítá, že by se chystalo sousední zemi napadnout.

„Necestujte na Ukrajinu kvůli zvýšené hrozbě zásahu ruské armády a covidu, naši lidé by měli z Ukrajiny ihned odcestovat,“ napsalo ministerstvo zahraničí USA.

K okamžitému odchodu z východoevropské země Američany v rozhovoru se stanicí NBC vyzval i americký prezident Joe Biden. „Může se to rychle zvrtnout,“ uvedl státník k současné bezpečnostní krizi.

Spojené státy už na konci ledna nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby zemi kvůli hrozící ruské invazi opustily. Své pracovníky z velvyslanectví stáhla i Kanada a Británie.

Česko pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině zatím nevydalo. Ministr zahraničí Jan Lipavský však Čechy vyzval, aby do oblastí na východě a severu Ukrajiny hraničících s Ruskem necestovali.

Tagy: