CNN: Mrholení, bláto a teplo. Proč mohou Rusku bránit v invazi rozmary počasí?

Ukrajinský voják na hlídce

Krize na Ukrajině pokračuje

Žádný strach ze sankcí ani hromadění armády – důvod, proč se Rusko ještě nerozhodlo napadnout Ukrajinu, může být podle vojenských expertů mnohem prostší. Americká CNN dospěla k závěru, že svou roli hraje počasí. Zima na Ukrajině je totiž nebývalé teplá, cesty jsou rozmáčené, což by pro armádní vozidla mohl být problém.

Krize na východní Ukrajině už se táhne tak dlouho, že mnozí pochybují, zda se Rusko opravdu chystá na stát ve východní Evropě zaútočit. Podle americké CNN ale může být Moskva donucená vyčkávat. Do hry se totiž připletl málo očekávaný faktor – počasí.

Ukrajina je obyčejně známá pro své kruté zimy, kdy se teploty bezpečně drží pod bodem mrazu. To se ale letos neděje. Ručička teploměru osciluje pár stupňů nad nulou a kdovíjaké mrazy na Ukrajině nepanují ani v noci.

Co může někomu připadat jako projev globálního oteplování, může jinému zkomplikovat invazi. Na Ukrajině totiž v těchto časech příliš nesněží, z nebe padá spíše lehký déšť. Půda ale nezamrzá, tudíž zůstává bahnivá. Pár dní takového počasí promění klíčové cesty v bažinu.

Ruský jazyk pro popsané meteorologické podmínky používá výraz rasputica, kdy se nejen vozidla přes nezpevněné cesty dostávají s velkými obtížemi. Na rasputice si vylámal zuby už Napoleon Bonaparte při tažení do Ruska. Teď může hrát počasí ve prospěch Ukrajiny.

Armádní vozy v bahně

„Putin bude muset chvíli počkat, až půda zmrzne. Pak bude moci překročit hranici,“ řekl už dříve americký prezident Joe Biden. Američtí experti se totiž domnívají, že v současném počasí by se ruské síly dostávaly do vnitrozemí jen velmi pomalu.

Rasputica je největším problémem pro pěší vojáky a lehká armádní vozidla, která se mohou do bahna zabořit. Pro tanky už není bláto přirozené takový problém, přesto se i těžké válečné stroje pohybují snáze po tvrdé, zmrzlé zemi než po poddajné půdě. Americká CNN na druhou stranu poznamenala, že Rusko může i v tomto počasí bez větších potíží zaútočit ze vzduchu.

Podle amerických úřadů Putin chápe, že musí o případné invazi rozhodnout do konce března. Washington navíc upozornil, že v ruských vojenských konvojích se nachází i vybavení, které by armádě usnadnilo pohyb i v blátivých podmínkách. Mezi takové prostředky patří například materiál ke stavbě pontonových mostů, které se dají dočasně vystavět nad nezpevněným povrchem.

Tagy: