Neprůjezdné cesty a poškozené vedení. Námraza odřízla vesnice na Javornicku od elektřiny

Rozmary počasí a přívaly sněhu způsobují komplikace i materiální škody. V okolí Javorníku na severní Moravě poškodily stromy padající pod tíhou námrazy elektrické vedení, a tamní obyvatelé tak byli závislí na agregátech.

Javorník leží těsně u hranic s polskou nížinou a sníh se tam moc dlouho neudrží. O pět kilometrů dál a zhruba pět set metrů výš ale sněžení a námraza silně zkomplikovaly život několika desítkám obyvatel. Stromy na strmých svazích nad Javorníkem nápor počasí nevydržely a začaly se lámat jako sirky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku udeří silný vítr i bouřky. Podívejte se, zda u vás hrozí závěje

„Komunikace, která vede jak na Zálesí, tak na Travnou a dál do Polska, byla kvůli popadaným stromům neprůjezdná. Přerušené bylo také vedení, které zásobuje elektřinou Zálesí i Travnou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS místostarosta Javorníků Jiří Jura.

Místní byli díky včasnému zásahu a dovezeným agregátům na výrobu elektřiny nakonec bez proudu jen pár hodin. „Elektriku nám vypli odpoledne o půl třetí a v noci o půl třetí nám už šla, protože nám přivezli agregáty,“ upřesnila obyvatelka Travné Eva Oravcová s tím, že na agregátech byli závislí do čtvrtečního večera.

Stěhovat se ale museli obyvatelé domu sociálních služeb. Kvůli výpadku elektřiny totiž nešlo topit, ale třeba ani spláchnout záchod. „Naši klienti potřebují stabilní prostředí, které jsme jim na Zálesí nedokázali poskytnout, a z toho důvodu jsme se přesunuli do Javorníka na ekocentrum Rychleby,“ popsala sociální pracovnice Eliška Horká.

Hasiči museli evakuovat terapeutická zvířata. Největší podíl na obnovení elektřiny mají kromě energetiků místní dobrovolní hasiči. „Z mého pohledu to byl celkem dost náročný týden. Vyjížděli jsme čtyřikrát až pětkrát za den,“ doplnil vedoucí dobrovolných hasičů Javorník Jiří Till.

Tagy:
Polsko elektřina Česko Javorník Severní Morava Zálesí Travná