Sledujte RADAR: V Česku udeří silný vítr i bouřky. Podívejte se, zda u vás hrozí závěje

V pátek bude zataženo, očekává se občasné sněžení, v nížinách i srážky smíšené nebo dešťové. V platnosti jsou nadále výstrahy, a to zejména před silným větrem a závějemi. Situaci nejen ve vašem kraji můžete sledovat na radaru. Meteorologové navíc varují před sněhovými jazyky, ojedinělými bouřkami nebo náledím. Co přinese následující týden?

V pátek bude zejména zataženo. Od západu v polohách pod 900 metrů se očekává občasné sněžení, později se převážně v nížinách očekávají i srážky smíšené nebo dešťové. Odpoledne a večer dorazí od severu proměnlivá oblačnost s přeháňkami, a to i většinou silnými sněhovými. Ojediněle se připojí také bouřky.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nadále varují před několika nebezpečnými jevy. V platnosti je až do soboty výstraha před silným větrem, která platí pro všechny kraje. „Čerstvý západní až severozápadní vítr bude v nárazech dosahovat kolem 20 m/s – 70 km/h,“ uvedli meteorologové.

Přísnější výstraha ČHMÚ před velmi silným větrem platí do sobotní 10. hodiny pro Pardubický, Jihomoravský kraj a Vysočinu. „Čerstvý západní až severozápadní vítr bude v nárazech dosahovat kolem 25 m/s – 90 km/h,“ sdělili experti. Ti podotýkají, že hrozí poškození stromů a lesních porostů. „Stejně tak budou vznikat menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty nebo zlomenými větvemi. Budou vznikat komplikace v dopravě,“ přiblížili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATLopatka, deka i sněhové řetězy. Co všechno by nemělo chybět v autě, když míříte na hory?

Třetí a poslední výstraha platí v nadmořských výškách od 900 metrů nad mořem do sobotní 8. hodiny pro Jihočeský, Plzeňský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „Při silném nárazovém větru se očekává tvorba závějí,“ podotkli experti.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

V uvedených krajích budou panovat nebezpečné podmínky pro řízení vozidel. „Některé vozovky budou nesjízdné. Hrozí komplikace se zásobováním nebo ve zdravotnických službách. Při cestování sledujte dopravní zpravodajství a počítejte s prodloužením doby jízdy,“ doplnili.

Nejvyšší denní teploty se v pátek budou pohybovat mezi 3 až 7 °C. „Pocitová teplota však může být pod bodem mrazu,“ podotkla meteoroložka Michaela Valachová pro CNN Prima NEWS. Místy se očekává intenzivní sněžení, kdy ve vyšších polohách mohou vznikat i sněhové jazyky. K večeru se lokálně budou tvořit zmrazky a náledí.

Příští týden se rapidně ochladí

V noci na sobotu bude zataženo až oblačno. Zpočátku se na většině území čekají postupně přeháňky, a to sněhové. K ránu může být místy polojasno. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 3 až −1 °C. „Od vyšších poloh se místy mohou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje a k ránu lokálně náledí,“ doplnili meteorologové.

Sobota přinese oblačnou až polojasnou oblohu, místy sněhové přeháňky, které na horách budou četnější. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −1 až 3 °C. Opět se od vyšších poloh mohou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Se slábnoucím větrem však bude nebezpečných jevů ubývat.

Obdobná situace bude panovat v neděli. Výjimkou budou srážky, které v polohách pod 400 metrů budou zejména smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −3 až −1 °C.

A co přinese následující týden? „V neděli dorazí další výrazná studená fronta. Čeká nás chladný týden, kdy denní maxima budou většinou pod nulou, v noci při projasnění mohou teploměry naměřit i −15 °C. Dobrou zprávou však je, že přes den bude více slunečního svitu,“ dodala Valachová.

Tagy: