Nerudová k výroku Babiše: Zachoval se jako oligarcha. Má pocit, že i pomoc si může koupit

Bytostně s výrokem Andreje Babiše (ANO) o nepomoci Polsku nesouhlasím, zachoval se jako oligarcha. Tak komentovala Danuše Nerudová vyjádření prezidentského kandidáta v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Dodala, že Babiš má pocit, že si může vše koupit.

„Bytostně s tím nesouhlasím. Zachoval se jako oligarcha, nikoliv jako politik. Jako oligarcha má pocit, že si může vše koupit, včetně pomoci, tak to ale v politice nefunguje. Roky jsme si budovali pověst spojence NATO a on ji svým výrokem nesmírně poškodil. Ta se penězi koupit zpět nedá,“ reagovala na výrok Babiše v předvolební debatě jeho dřívější protikandidátka Nerudová.

Expremiér se ve vysílání ČT bránil tím, že chce mír. Tím však Nerudovou nepřesvědčil. „Šíření strachu je tlak na základní lidské pudy. Všichni chceme mír, svým výrokem Babiš způsobil velkou mezinárodní ostudu. Ukazuje se, že i v předvolební debatě je třeba vážit slova. Hraní na strach je velmi nebezpečné a je nutné se proti tomu rázně vymezit,“ pokračovala.

Sama ve druhém kole podporuje Petra Pavla, s nímž vede intenzivní kampaň. „Jsme v situaci, kdy Babiš vede velmi negativní kampaň, šíří v lidech strach a vytahuje krystalicky čistá populistická témata. Osobně si myslím, že je nutné reagovat už jen z toho důvodu, aby společnost ve strachu nežila a nenechala se manipulovat lživými billboardy. Na tuto rétoriku je nutné reagovat,“ zdůraznila.

Fakt, že Pavel nereagoval podle jejích představ, připisuje jeho nemoci. „Chápu, že byl nemocný. Sama jsem to zažila. V té chvíli si nepřejete nic jiného než diskuzi přežít. Proto jeho vystupování – že možná nereagoval tak, jak jsme čekali – připisuji nemoci,“ doplnila.

Osobně ji prý útočný tón Babiše nepřekvapil: „Byl to ten starý Babiš, kterého jsme znali jako premiéra. Ukázalo se, že maska, kterou si nasadil při oznámení, že bude kandidovat na prezidenta, mu dlouho nevydržela. S ním jde diskutovat pouze fakticky a vyvracet mu všechny lži, které říká v podstatě soustavně.“

Nerudová do Senátu nechce

Nerudová promluvila i o svých cílech, na něž se chce po volbách zaměřit. „Zapojování žen do politiky se věnuji dlouhodobě a budu v tom pokračovat. Mám jedinečnou zkušenost, kterou nemá žádná žena v Česku. Toho využiji, abych nadále otevírala dveře a pomáhala ostatním. Aby nemusely čelit tomu, co já,“ přiblížila.

Po její prohře v prvním kole voleb se spekulovalo, zda Nerudová založí vlastní politickou stranu, bude kandidovat do Senátu či pomýšlí na ministerskou funkci. Ve vysílání CNN Prima NEWS prozradila, že minimálně jednu z těchto možností již zavrhla. „Určitě nezvolím cestu jako jiní neúspěšní kandidáti. Nepohrávám si s myšlenkou, že bych kandidovala do Senátu,“ prozradila.

Dodala, že jí prezidentská kandidatura přinesla mnoho dobrého. „Ukázalo se, že i s pozitivní kampaní může člověk dojít daleko. To, co si z kampaně zejména odnáším, je vlna podpory od mladé generace, kterou se podařilo aktivovat, angažovat a probudit v ní pocit, že je silnější. Kvůli tomu, že necítím, že by něco bylo výrazně negativní, určitě nezavrhuji možnou druhou kandidaturu na prezidenta,“ řekla Nerudová.

Tagy: