Nerudová ostře o Babišovi s Pavlem: Netáhnu s sebou kouli minulosti. Řekla, co chce změnit

Preference Nerudové v posledních průzkumech rostou.

Rozhovor s Nerudovou o raketách v Polsku i prezidentských volbách

Rostoucí preference Danuši Nerudovou těší, bere je ale s pokorou. Kandidátka na prezidentku to uvedla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Od bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého generála Petra Pavla, kteří se také zapojili do boje o Hrad, se prý liší tím, že si s sebou netáhne komunistickou kouli minulosti.

„Výsledek beru s pokorou a vážím si narůstající odpory. Myslím si, že za tím stojí kontaktní kampaň – jezdím do regionů, nasbírala jsem přes sto tisíc podpisů, jsou za tím příběhy lidí,“ reagovala na poslední průzkumy Nerudová.

A neodpustila si rýpnutí do svých soupeřů. „Domnívám se, že to, co mě odlišuje od kandidátů (Babiše a Pavla, pozn. red.) je, že si z minulosti netáhnu žádnou kouli. Ve veřejném prostoru nevedeme diskuzi o tom, jakou bychom chtěli mít společnost, místo toho vedeme diskuze o minulosti,“ řekla v narážce na to, že jde o časté téma, o němž se před volbami debatuje.

Země rovných příležitostí

Voliči podle ní mají právo na to, aby věděli, jak si každý z kandidátů představuje budoucnost Česka. Ona o tom prý má jasnou představu. „Naše země by měla být moderní, mít přívětivou tvář pro občany i podnikatele. Chci zemi rovných příležitostí,“ nastínila.

Zaměřit by se také chtěla na vzdělání. Připomněla totiž, že děti ze sociálně slabších regionů nemají rovné příležitosti. Změny by zavedla i na Hradě. „Nedovedu si představit spolupráci s nynějšími zaměstnanci z okolí prezidenta, obměnila bych klíčové posty. V prvních dnech se musíte obklopit lidmi, kterým věříte,“ dodala ve vysílání CNN Prima NEWS.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Celý rozhovor s ekonomkou Nerudovou, která okomentovala i vývoj kolem války na Ukrajině, najdete v úvodním videu.

Tagy:
prezidentské volby Andrej Babiš Nový den Danuše Nerudová volby Petr Pavel ANO 2011 prezidentské volby v ČR 2023 koule ruská invaze na Ukrajinu politika