Trump, Harrisová, Vance nebo Walz. S kým se shodnete v názorech na Ukrajinu nebo migraci?

Bidenův nástupce ve volbách proti Trumpovi není jasný, nejvíce šancí má však Kamala Harrisová.

Kandidáti na viceprezidenta

Napínavý souboj mezi americkými prezidentskými kandidáty Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou se blíží. Každý den voliči dostávají další střípek do názorové skládačky, ze které mohou vyčíst, zda s daným kandidátem souzní, nebo ne. Dost napoví také názory viceprezidentů, které si oba rivalové vybrali.

Už v úterý 5. listopadu proběhnou v USA prezidentské volby. Hlavní čtyři role už americká veřejnost zná – republikán Donald Trump, proti němu se postaví demokratka Kamala Harrisová. Rudé barvy bude za Trumpem hájit kandidát na viceprezidenta J. D. Vance, za Harrisovou zase stojí minnesotský guvernér Tim Walz.

ČTĚTE TAKÉ: Budíček pro Trumpa, exprezident ztrácí klíčové státy. Harrisová mu bere Pensylvánii i Wisconsin

Jak se čtveřice politiků dívá na zásadní témata, která hýbou nejen Spojenými státy, ale i celým světem?

Ukrajina

Probíhající válka na Ukrajině je prvním třecím bodem, který budí mezi prezidentskými i viceprezidentskými kandidáty vášně. Při pohledu na konflikt se totiž příliš neshodnou.

  • Donald Trump – Republikánský nominant opakovaně hlásil, že válku na Ukrajině vyřeší do 24 hodin. Je také kritikem americké pomoci, ačkoli se experti neshodnou na tom, zda by dodávky Kyjevu sám stopl. Trump také pohrozil Severoatlantické alianci, že pokud nebudou státy dávat dostatek peněz na armádu, přestanou USA plnit své závazky vůči spojencům.

  • J. D. Vance – Trumpův viceprezident a senátor jde při hodnocení Ukrajiny ještě dál a pomoc pro evropskou zemi odmítá. Pro list The New York Times napsal názorový článek, ve kterém vysvětlil, že potřeby Ukrajiny dalece převyšují americké kapacity a že USA tedy nejsou schopné výsledek války ovlivnit. Největším nepřítelem Ukrajiny je podle Vance matematika.
  • Kamala Harrisová – To Harrisová hodlá následovat odkaz dosluhujícího prezidenta Joea Bidena a chce nadále Ukrajinu podporovat. Spojené státy musí podle ní nadále stát za svými spojenci, uvedl web Kyiv Independent.
  • Tim Walz – Guvernér Minnesoty už v minulosti vyjádřil podporu ukrajinskému lidu a odsoudil ruskou agresi. V tomto ohledu by tak zřejmě kopíroval stanoviska Harrisové.

Izrael

Názorový kolotoč se ale začne točit docela jiným směrem, když přijde na stůl problematika druhé války, a to té na Blízkém východě. USA jsou vrchním přítelem Izraele, po volbách to tak ale zůstat nemusí.

  • Donald Trump – Zřejmě největším podporovatelem Izraele z „velké čtyřky“ je Trump. Už za prvního mandátu se zasloužil o normalizaci vztahů Izraele a dalších blízkovýchodních zemí. Na druhou stranu Trump kritizoval Bidenův způsob podpory Izraele – není ale jasné, do jaké míry šlo o politickou hru a do jaké míry o skutečný exprezidentův názor.

  • J. D. Vance – I Trumpův kandidát na viceprezidenta chce pokračovat ve vojenské pomoci Izraeli. Podle něj bezpečný Izrael přispívá k regionální stabilitě a jde ruku v ruce s americkými zájmy. Informoval o tom web katarské Al-Džazíry.
  • Kamala Harrisová – Naproti tomu Harrisová je relativně velkou kritičkou izraelského počínání v Gaze, zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se to v případě jejího zvolení mělo podepsat na změně amerického postoje k Izraeli. Harrisová ostatně vyvrátila domněnky, že by přestala posílat Izraeli zbraně.
  • Tim Walz – Demokratický kandidát na viceprezidenta se k Izraeli příliš nevyjadřuje. Je jeho podporovatelem, zároveň se ale jasně vymezuje proti srovnávání Hamásu a Palestinců. Ze strany propalestinských voličů budou zvláště Harrisová a Walz čelit tlaku, aby svůj názor na Tel Aviv změnili.

Potraty

Také potraty rozdělují americkou společnost stejně jako prezidentské kandidáty a jejich pobočníky.

  • Donald Trump – Exprezident svým výběrem ústavních soudců během prvního mandátu v podstatě způsobil, že potraty na federální úrovni v USA nejsou povolené. Sám je proti nim, souhlasí ale s tím, aby si to vyřešil každý stát USA po svém.
  • J. D. Vance – Také Trumpova pravá ruka je velkým odpůrcem potratů. V minulosti dokonce vyzval k tomu, aby byly potraty ilegální.

  • Kamala Harrisová – Harrisová by ráda prosadila federální právo na potrat. Letos dokonce jako první americká politička v tak vysoké funkci navštívila interrupční kliniku.
  • Tim Walz – Viceprezident Harrisové se o právo na potrat zasazoval i jako guvernér Minnesoty. V názoru na tuto problematiku se tak s Harrisovou jasně shoduje.

Migrace

Jedno z nejtřaskavějších témat voleb je tradičně migrace. Jižní hranici USA trápí souvislý nápor uprchlíků z Latinské Ameriky. Kandidáti řeší, co s tím.

  • Donald Trump – Už během prvního mandátu chtěl Trump postavit proti uprchlíkům zeď. Kritika migrace zůstává i dnes jeho předním tématem. Trump chce výrazně utlumit počty příchozích a posílit ostrahu hranic.
  • J. D. Vance – Republikánský kandidát na viceprezidenta chce rovněž pokračovat ve stavbě zdi a zastává názor, že jakéhokoli ilegálního uprchlíka je zapotřebí okamžitě vyhostit.
  • Kamala Harrisová – Prezident Joe Biden byl na začátku mandátu k uprchlíkům velmi otevřený, ke konci vlády ale začíná měnit názor. Harrisová zřejmě nechce udělat stejnou chybu, a proto k tématu nezaujímá jednoznačnou pozici. Domnívá se, že problém migrace je zapotřebí řešit v zemích jejich původu. S vyháněním rodin a dětí od americké hranice ale má problém.
  • Tim Walz – Ještě více než Harrisová je k migrantům otevřený Walz. Jako guvernér Minnesoty podepsal zákon, který umožnil ilegálním uprchlíkům žádat o řidičský průkaz nebo bezplatné školné.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Céline Dion se postavila Trumpovi. Zuří kvůli zneužití slavného hitu z velkofilmu Titanic

Tagy:
migrace Izrael Ukrajina Tim Walz USA Donald Trump potraty Kamala Harrisová Americké volby 2024 J. D. Vance