Nerudová: Po smrti Navalného musí EU přitvrdit. Další sankce jsou nesmyslné, tvrdí Mach

Danuše Nerudová (nestr. za STAN) a Petr Mach (SPD)

360° (47)

Evropská unie by měla Rusku v reakci na smrt opozičníka Alexeje Navalného poslat tvrdou odpověď v podobě dalších sankcí či rezoluce Evropského parlamentu, prohlásila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kandidátka do europarlamentu Danuše Nerudová (nestr. za STAN). Podle Petra Macha (SPD), který rovněž usiluje o křeslo europoslance, Rusku rezoluce vadit nebudou a další sankce nemají smysl.

Sankce vůči Rusku musí podle Nerudové přitvrdit. „Dnes jsou tak pevné, že zbývá posledních pár věcí, které můžeme ještě udělat. Můžeme třeba sáhnout k podobným sankcím, jaké uvalily USA na Írán. Musí přijít poměrně tvrdá odpověď v podobě přijetí usnesení nebo rezoluce Evropského parlamentu k tomu, že Rusko je teroristický stát a Putin nese odpovědnost za smrt Navalného, stejně tak jako za smrt desetitisíců lidí na Ukrajině,“ řekla v pořadu 360°.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když mě zabijí, nevzdávejte se, jsme ohromně silní. Navalnyj poslal Rusům před smrtí vzkaz

Zároveň apelovala na prorusky naladěné Čechy. „Doufám, že to bude i velké memento pro pátou kolonu Ruska v České republice. Aby si uvědomila, že sloužení Ruské federaci velmi zásadně ohrožuje bezpečnost nejenom Česka, ale celé západní Evropy,“ doplnila.

Podobné reakce Evropské unie však podle Macha nejsou prospěšné: „Rezoluce samozřejmě Rusku nebude vadit. Všechny rezoluce Evropského parlamentu jsou pro zbytek světa spíše nevýznamné nebo směšné. Pokud jde o myšlenku dalších sankcí, podle mě moc nemá smysl. Sankce, které byly uvaleny, jsou snadno obcházeny. Výsledkem je spíše to, že platíme jako Česká republika drahý plyn a ropu, ale na hospodaření ruského plynárenského průmyslu to nemá velký vliv. Nemyslím, že by Evropská unie měla reagovat formou sankcí.“

Podle jiných sice Rusko dokáže některé dopady sankcí obcházet, nicméně jeho ekonomiku citelně zasáhly a způsobily jí významné problémy. „Snaží se nějakým způsobem vypořádat se sankčním tlakem, který utahuje smyčku okolo ekonomiky stále těsněji. Nemalujme si ale, že Rusko se v průběhu 10 let zhroutí, to asi ne,“ vysvětlil už dříve Jiří Just, spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin bude potrestán za to, co udělal Rusku a mému muži, řekla Julija Navalná

Tagy:
Evropská unie Danuše Nerudová sankce Rusko Alexej Anatoljevič Navalnyj Petr Mach