Rusko nehladoví. Jeho ekonomika vydrží ještě dlouho, připustil šéf ukrajinské rozvědky

Kyrylo Budanov vede ukrajinskou vojenskou zpravodajskou službu

Západní pomoc Ukrajině

Rusko rozhodně nehladoví, současné západní sankce nestačí. To si myslí šéf Hlavního ředitelství rozvědky (HUR) pod ukrajinským ministerstvem obrany Kyrylo Budanov. V rozhovoru pro francouzský deník Le Monde připustil, že za současných podmínek vydrží ruská ekonomika ještě dlouho.

Už po zavedení prvních sankcí proti Rusku krátce po zahájení invaze na Ukrajinu v únoru 2022 mnozí ekonomové předpovídali brzké zhroucení ruské ekonomiky. To se ale nestalo. „Rusko rozhodně nehladoví. Ukázalo se, že jeho ekonomika je silnější než armáda, byť jsme si všichni mysleli opak,“ řekl Budanov pro Le Monde.

ČTĚTE TAKÉ: Co když se fronta na Ukrajině zastaví tam, kde je? Pro Česko to bude výhra, říká Pojar

Země Evropské unie na konci prosince schválily dvanáctý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho válce proti Ukrajině. EU v něm mimo jiné postihuje zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů. To ale podle šéfa ukrajinských špionů rozhodně nestačí. „Sankce by se musely dotknout klíčových odvětví ruské ekonomiky: energetiky, hutnictví a finančního systému obecně,“ myslí si Budanov.

O tom, jak Moskva obchází západní sankce, sepsal před časem analýzu například ruský nezávislý projekt Vjorstka. Rusko podle něj využívá spřátelené země i ziskuchtivé západní firmy a nadále dováží potřebné komponenty přes prostředníky, na které se sankce nevztahují. Do země se tak dostávají nejen špičkové americké čipy, ale i letecké motory nebo iPhony.

Jiná analýza Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů zase upozornila na to, jak si někteří ruští oligarchové prostřednictvím firem na Kypru odklonili miliardový kapitál, aby se vyhnuli západním sankcím. Mezi nimi měl být i Alexej Mordašov — jeden z nejbohatších ruských průmyslníků a blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

Tagy:
válka Ukrajina ekonomika Evropská unie sankce Rusko Le Monde ruská invaze na Ukrajinu Kyrylo Budanov