Generál Armagedon: Putinovu taktovku na Ukrajině drží nový velitel. Jeho pověst je brutální

 nový velitel ruských sil Sergej Surovikin

Novým velitelem ruských jednotek na Ukrajině se stal Sergej Surovikin. Jde o nechvalně známého generála, který v 90. letech střílel do prodemokratických demonstrantů a dvakrát byl ve vězení. Do nové funkce ho ruské ministerstvo obrany jmenovalo v sobotu, tedy v den, kdy došlo k výbuchu na Kerčském mostě. Ruská média Surovikinovi přezdívají generál Armagedon, a to pro jeho schopnost brutálně jednat ve válce.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu jmenovalo velitelem jednotek na Ukrajině Sergeje Surovikina, dosavadního velitele Jižního vojenského okruhu a velitele ruských vzdušných a kosmických sil. Stalo se tak ve stejný den, kdy došlo k výbuchu na Kerčském mostě, jehož část se následně zřítila do moře. Rusko incident později označilo za teroristický čin.

Surovikin má za sebou pestrou minulost, jež zahrnuje i dva pobyty ve vězení. Poprvé zamířil do chládku na šest měsíců poté, co vojáci pod jeho velením zabili tři demonstranty během puče, jenž v srpnu 1991 předcházel zániku Sovětského svazu. O čtyři roky později byl odsouzen znovu, a to za nezákonný obchod se zbraněmi.

„Je velmi symbolické, že Sergej Surovikin, jediný důstojník, který v srpnu 1991 nařídil střílet na revolucionáře a skutečně zabil tři lidi, nyní velí této poslední snaze o obnovu Sovětského svazu,“ napsal ruský politolog a sociolog Grigorij Judin. „Tito lidé věděli, co dělají, a vědí to i teď,“ dodal.

„Surovikinova kariéra byla více než 30 let provázena obviněními z korupce a brutality,“ napsali podle webu The Guardian představitelé britských zpravodajských služeb v nedávné zprávě o Surovikinově pravděpodobném povýšení do čela jižní vojenské skupiny. Do jejího velení byl dosazen v létě, když po několika měsících nahradil generála Alexandra Dvornikova.

V minulosti sloužil v Tádžikistánu a Čečensku. V roce 2017 vedl ruskou vojenskou operaci v Sýrii, kde byl obviněn z používání „kontroverzní“ taktiky včetně bombardování protivládních bojovníků. Při ostřelování byla zničena velká část syrského města Aleppo. Ve zprávě z října roku 2020 ho organizace Human Rights Watch podle webu aljazeera.com označila za jednoho z velitelů, „kteří mohou nést odpovědnost za porušení předpisů“ během ofenzivy v syrském Idlibu v letech 2019 a 2020.

Jmenování Surovikina do čela ruských jednotek uvítal například zakladatel soukromé vojenské skupiny Vagner Jevgenij Prigožin. „Surovikin je nejschopnějším velitelem v ruské armádě,“ uvedl v prohlášení, které vydala společnost Concord, s níž je spojen. Je to „legendární postava, narodil se, aby věrně sloužil vlasti,“ dodal.

Tagy:
Ukrajina Sýrie Tádžikistán Sovětský svaz Human Rights Watch Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Most přes Kerčský průliv Jevgenij Prigožin Sergej Surovikin