Novotný pálí do svých: Nesnáším nácka Zahradila i Černochovou. Vyděsil se, míní europoslanec

Pavel Novotný

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) se pustil do svých spolustraníků. Europoslance Jana Zahradila označil za „nácka“, který se prý bude chtít s pomocí ministryně obrany Jany Černochové dostat do Sněmovny. „Sehraná dvojka, už mě jednou sekla. Zase nebudu na kandidátce. Nesnáším je,“ dodal svérázný komunální politik s tím, že by chtěl oběma kolegům ublížit. Zahradil v reakci pro CNN Prima NEWS uvedl, že se Novotný zřejmě děsí z jeho případné budoucí kandidatury do Poslanecké sněmovny, kterou dlouholetý europoslanec skutečně zvažuje.

„V pražské ODS se nikdo neraduje, že nácek, pardon, Zahradil končí. Vždycky mi říkali: ‚S*r na něj, proboha, všichni jsme rádi, že jen pendluje přes Benelux a nevys*rá tady.‘ On bude chtít s pomocí Jany (Černochové) do Sněmovny,“ napsal Novotný na svůj Twitter.

Komunální politik, který pro urážky či expresivní výrazy obvykle nechodí daleko, tak reagoval na pondělní tiskovou konferenci ODS, na níž vystoupil premiér Petr Fiala a dva členové Evropského parlamentu – Jan Zahradil a Veronika Vrecionová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Novotný a Ovčáček jeli na Ukrajinu. Kdyby každý pomáhal jako on, bylo by to tu hezčí, říká starosta

Zahradil definitivně potvrdil spekulace některých politických analytiků, tedy že příští rok nebude obhajovat mandát europoslance. Členem ODS nicméně zůstává. Politickou dráhu chce ukončit později na domácí scéně. Zahradila v čele klubu europoslanců ODS vystřídá již zmíněná Veronika Vrecionová.

Topolánkova omluva

„Zklamu všechny, kteří mě posílají do Trikolory a SPD. Zůstanu v ODS, kde je třeba posílit národně-konzervativní linii. Nemám v úmyslu odejít rovnou do politického důchodu. Moje politická kariéra začala na domácí půdě a zde ji také hodlám ukončit,“ uvedl Zahradil na sociálních sítích.

Politik, který v Evropském parlamentu sedí od roku 2004, v poslední době čelí časté kritice především pro svůj vstřícnější pohled na Čínu. Například poté, co se Zahradil začátkem června pochlubil „racionální a užitečnou debatou“ s čínským velvyslancem v Česku, se za jeho konání omluvil i expremiér Mirek Topolánek, který byl mezi lety 2002 až 2010 předsedou ODS.

Asi nejviditelnější spory z řad současných členů ODS vede se Zahradilem v posledních letech Novotný. Oba spolustraníci se kromě jiného často vzájemně uráželi na sociálních sítích. Novotný je navíc přesvědčen, že Zahradil společně s Janou Černochovou zabránili tomu, aby se dostal na pražskou kandidátku koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) do sněmovních voleb v roce 2021.

Osobní spor

„Sehraná dvojka (Zahradil a Černochová), už mě jednou sekla. Zase nebudu na kandidátce, tentokrát s čistým rejstříkem. Něco se ale vymyslí. Oni dva vždycky něco vymyslí,“ sdělil Novotný, který v roce 2021 nebyl daleko od vystoupení z ODS.

„Když jsem tehdy po velké a těžké dohodě zůstával v ODS, měl jsem dvě podmínky: Ublížím politicky Černochové, pokud si dokážu vybudovat příležitost, a Zahradilovi i lidsky. Nesnáším je,“ nebral si starosta Řeporyjí servítky v závěru svého prohlášení. Spor s oběma spolustraníky považuje za osobní. Současnou ministryni obrany však označil za velmi schopnou osobu.

ČTĚTE TAKÉ: Zeman je šmejd a senilní agent Ruska. Novotný kritizoval setkání Černochové s prezidentem

Redakce CNN Prima NEWS požádala o reakci Černochovou i Zahradila. První jmenovaná neodpověděla. „O kandidatuře do Poslanecké sněmovny přemýšlím. Byl bych vlastně historicky první český europoslanec, který se z Evropského parlamentu vrátil do toho národního. Pan Novotný, vidím, se z mé případné kandidatury nějak vyděsil. Což je dobré znamení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Zahradil.

Předtím také přesdílel na svém Twitteru screen starostova kritického příspěvku. K tomu napsal ironicky: „K mé tiskovce bonus z Řeporyjí.“ Zatímco dříve se Zahradil během vzájemných sporů Novotného například ptal, pod vlivem které drogy zrovna je, v poslední době bývají jeho vyjádření klidnější a stručnější.

„Své už jsem si k němu (Novotnému) řekl mnohokrát. Jen podotknu, že v několika podobných případech v minulosti se ODS s takovými osobami rozloučila,“ upozornil Zahradil před časem, když se svérázný komunální politik na sociálních sítích ostře pustil do voličů SPD, ANO a lidí, kteří nesouhlasí s českou podporou Ukrajiny napadené Ruskou federací.

Tagy: