Netolický: Zdravotníci jsou enormně zatížení. Od pondělí na Pardubicku omezujeme péči

Martin Netolický

Martin Netolický a Petr Kulhánek a situaci ve svých krajích

Situace v Pardubickém kraji se zhoršuje natolik, že od pondělí dojde k omezení nemocniční péče. Ve vysílání Partie PLUS na CNN Prima NEWS to řekl tamní hejtman Martin Netolický (ČSSD). Jeho kolega z Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) hlásí, že u nich je situace aktuálně lepší. Je to ovšem vykoupeno tím, že v kraji je z jara velmi vysoká promořenost.

Aktuální situace podle Netolického není tak špatná jako na jaře letošního roku či během minulé zimy. I tak ale není růžová. „Zátěž se zvyšuje, máme zhruba 200 covidových pacientů,“ zmínil pardubický hejtman s tím, že dochází k rapidnímu nárůstu nakažených.

I proto vyhlásil v Pardubickém kraji již od pondělí nová opatření. „Od zítřejšího dne se omezuje nemocniční péče s výjimkou onkologických a akutních stavů. Bohužel dochází přesně k tomu, co jsme nechtěli,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Netolický s tím, že se tak musí odkládat plánované úkony.

Sám nechce hodnotit, co se mělo či nemělo udělat dříve. „Nejsem epidemiolog. Nechci se pasovat do role jako například ministerský předseda, který má názor na všechno a pak všechno selhává,“ řekl Netolický, ale jedním dechem dodal, že by podepsal slova epidemiologa Romana Prymuly, který varoval, že nynější opatření sice jsou správná, ale přicházejí pozdě.

Netolický ve vysílání Partie PLUS dodal, že situace velmi špatně doléhá zejména na zdravotníky. „Zátěž na lidi, kteří pečují v nemocnicích o pacienty, je obrovská. Nejen fyzická, ale i psychická. To se pak podepisuje na tom, že máme problémy i na standardních odděleních. Ti lidé nejsou roboti,“ popsal Netolický.

Problém vidí také ve vzrůstající agresivitě lidí, a to zejména těch, kteří vakcínu odmítají. „Společnost je zbytečně rozdělená a měla by si víc vážit těch lidí, kteří se starají o pacienty,“ dodal pardubický hejtman s tím, že v nich a řadě běžných lidí vidí velkou únavu z celé situace.

Karlovarsko je na tom lépe díky promoření

O poznání lepší je podle všeho situace v Karlovarském kraji. Omezení péče tak zatím není v plánu. „Doposud jsme k tomu nepřistoupili. Naše záchyty jsou zatím řádově nižší oproti jiným krajům,“ vysvětlil karlovarský hejtman Petr Kulhánek. Zároveň však varoval, že i do jeho kraje se epidemie ve větší míře časem vrátí.

Připomněl také, že to je vykoupeno nepříjemným faktem. „Zatím jsou u nás čísla nižší, protože v jarních a zimních měsících jsme na tom byli suverénně nejhůř,“ poznamenal Kulhánek s tím, že v kraji je tak velmi vysoká promořenost. „Co nás trápí, je velké zpomalení tempa očkování, protože to je ta věc, která nás ohrožuje,“ dodal hejtman ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kromě toho zmínil, že pomoci by mimo jiné mohla od pondělí stanovená vládní opatření, která značně ztíží život neočkovaným. Ti nově nebudou moci do restaurací a dalších provozoven. „Jak jsou teď nastavená opatření, která znepříjemní život neočkovaným, donutí je to nechat se očkovat,“ uzavřel Kulhánek.

Tagy: