Nevěřte, že prezident nic nezmůže. Babiš po boku své manželky oficiálně oznámil kandidaturu

Andrej Babiš (ANO) okomentoval své rozhodnutí kandidovat na prezidenta. (31. října 2022)

Tisková konference Andreje Babiše

Nevěřte tomu, že prezident nic nezmůže, prohlásil v pondělí na tiskové konferenci šéf hnutí ANO Andrej Babiš a oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta. Po jeho boku stála jeho manželka Monika Babišová.

„Ano, rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta České republiky. Dnešní dopolední předsednictvo hnutí mou kandidaturu podpořilo,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci.

Po jeho boku stála manželka Monika. „Děkuji veřejně i Monice, která nikdy neměla radost z toho, že jsem šel do politiky. Přesto se mnou jezdila po světě a dnes tu se mnou stojí, aby mě podpořila,“ podotkl.

„Vím, že nejdu do voleb jako favorit, budu čelit přesilovce tří kandidátů koalice. Bude proti mně mediální štvanice. Bude to velká výzva, ale těm jsem se v životě nikdy nevyhýbal,“ zdůraznil zároveň šéf ANO.

Dřív přitom tvrdil, že prezident nemá moc pravomocí. V pondělí ale změnil rétoriku. „Nevěřte tomu, že prezident nic nezmůže, že je to jen role reprezentativní. Prezident může vetovat zákony, jmenuje vedení ČNB nebo Nejvyššího kontrolního úřadu, má zásadní roli, může se účastnit jednání vlády i Sněmovny,“ vyjmenoval Babiš.

Po tiskové konferenci novinářům řekl, že znovu objede Česko. Nejspíš k tomu opět využije svůj karavan. Prý mění rétoriku a v kampani nebude útočit na své konkurenty. „Jezdil bych po zemi, naslouchal lidem a mluvil s nimi,“ uvedl na dotaz, co by dělal v čele státu.

Svou kandidaturu oznámil už v neděli večer na Nově. Původně ji chtěl oznámit až v pondělí, prý to ale musel říci už dříve, neboť to „bylo neudržitelné“.

Tagy: