Nevšední možnost pro maminky: V Ostravě si mohou při císaři vytáhnout dítě z břicha samy

císařský řez

Pro někoho neuvěřitelnou věc nabízí ostravská porodnice ženám, které rodí císařským řezem. Dítě si mohou ze svého břicha, tedy z otevřené operační rány, vytáhnout za asistence lékaře úplně samy.

Pro někoho nemyslitelná věc. Pro jiného představa málem jako z hororu. Vytáhnout si při císařském řezu z břicha své dítě? Ano, přesně to nabízejí rodičkám lékaři v ostravské městské nemocnici. Ukazuje se totiž, že to může být nádherný zážitek.

O silné emoce, jako je první kontakt s dítětem, první pohled z očí do očí, totiž ženy, které rodí císařským řezem, většinou přicházejí. Dítě vytáhne z břicha lékař, jde ho zkontrolovat a až pak ho vrátí matce. V ostravské porodnici tak na to jdou úplně jinak.

„Maminka dostane sterilní plášť, sterilní rukavice. Řekneme teď, ona si natáhne ty ruce a my jí je přiložíme k tomu děťátku, ona jak drží to děťátko za hrudníček, tak už ví, co s ním má dělat,“ popisuje nevšední praxi ostravská lékařka Iva Staňová.

„Stojí to za to. Oni ho začnou vyndávat a v momentě, kdy je skoro venku připraven na to, tak vám nasměrují ruce, položí je a už si ho s pomocí nich dáváte k sobě,“ pochvaluje si Alena Jaško, která v Městské nemocnici v Ostravě sama rodila. Maminka měsíčního Alexe vzpomíná na porod se slzami v očích. Na to, jak její syn přišel na svět, prý nikdy nezapomene.

Kolegové se vyptávají

O takzvaný císařský porod s přitulením projevily zájem už desítky maminek. „Maminky si to strašně chválily. Kolegové říkali: ,Jak to děláte a tohleto...‘ Spoustu porodnic naráží na to, že ten tým na to není připravený,“ doplňuje lékařka.

Masovou záležitostí se ale asi císař s přitulením hned tak nestane. Alespoň to naznačuje anketa, kterou štáb CNN Prima NEWS natočil. „Nedokážu si to představit, děkuji, ne,“ reagovala jedna z dotázaných. „Když někdo chce rodit přirozeně a chce mít ten kontakt, první dotyk s dítětem, tak to chápu. Samozřejmě je to asi pro silnější povahy,“ odpověděla další z žen. „Já už jsem o tom slyšela, ale asi ne, já to radši nechám na lékařích,“ svěřila se další.

Tento způsob porodu je samozřejmě možný jen ve spinální anestezii. Je to ale velký krok kupředu. Před půl stoletím by asi nikdo nevěřil, že to bude možné.

Tagy: