Nevydařený rozpočet? Zlatý hřeb ODS, řekla Schillerová a dala Stanjurovi diplom. Trapné, opáčil

Alena Schillerová a Zbyněk Stanjura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (35)

Návrh státního rozpočtu na příští rok je zlatý hřeb ODS. Nic jiného už nebude, je nevydařený, zhodnotila rozpočtovou politiku vlády exministryně financí Alena Schillerová (ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Do vysílání přinesla svému nástupci v čele resortu Zbyňku Stanjurovi (ODS) diplom kritizující výkon. „To si může paní poslankyně nechat. Je to spíš trapné než vtipné. Odvádí pozornost, nejsou to fakta,“ reagoval na ni šéf státní kasy ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Resort musel podle zákona o rozpočtových pravidlech předložit vládě návrh rozpočtu pro příští rok do 31. srpna, lhůtu vyčerpalo na minutu přesně. „Určitě to není dobrý rozpočet. Je to zlatý hřeb ODS, takové magnum opus. Nic jiného už nebude,“ nechala se slyšet bývalá ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Schillerová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pro Piráty je rozpočet nepřijatelný, je mi líto, říká Bartoš. Uvedl podmínku pro podporu návrhu

Následně ve studiu CNN Prima NEWS vytáhla vytištěný diplom, který chtěla předat Stanjurovi za „výkon“ při práci s rozpočtem. Ten si ho nicméně nepřevzal. „To si může paní poslankyně nechat. Je to spíše trapné než vtipné. Ale když to považuje za vtipné, tak proč ne? Odvádí pozornost, nejsou fakta,“ reagoval Stanjura na svou předchůdkyni ve funkci.

Následně pokračoval s obhajobou návrhu rozpočtu. Zdůraznil rekordní investice, které jsou především z českých peněz, a zároveň nikoliv na úkor evropských financí. „Je to prorůstový rozpočet a to číslo je úplně jednoduché. Z roku na rok zvyšujeme kapitálové výdaje o 66 miliard, což si myslím, že je dobře. Je třeba říct, že rekordně na investice dáváme z českých peněz, z té části, kterou platí čeští daňoví poplatníci, a tam ta čísla jsou opravdu opět rekordní – je to 150 miliard korun z národních zdrojů,“ dodal ministr financí v Partii.

Stanjura v návrhu rozpočtu vidí prostor na přesun mezi kapitolami. Kvůli minimální rezervě se ale podle něj přidání jednomu resortu projeví v úbytku jinde. Pochvaloval si také investice do školství, třebaže resort Mikuláše Beka (STAN) požadoval desítky miliard korun. Nakonec na vzdělání podle návrhu dostane necelých 16 miliard korun.

Předseda vlády je spokojen

Premiér Petr Fiala na sociální sítí X uvedl, že s návrhem rozpočtu nemá problém. Upozornil, že v něm je historicky nejvíce peněz na investice. „Vůbec to nebylo jednoduché, ale s výsledkem jsem spokojen,“ řekl ministerský předseda. Kabinet podle něj investuje do rozvoje silnic a dálnic, výzkumu a inovací, školství či obrany.

S rozpočtem naopak vyjádřil svou nespokojenost vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš, který sdělil, že požaduje o sedm miliard korun více na program výstavby bydlení.

Letos mají výdaje převyšovat příjmy o 252 miliard korun, loni deficit činil 288,5 miliardy korun. „Jde jednoznačně o prorůstový rozpočet, který přináší rekordní investice – a to v mnohem větší míře, než kolik investovaly předchozí vlády v době vyššího ekonomického růstu. Zároveň ale návrh zohledňuje úsilí vlády konsolidovat veřejné finance. Půjčujeme si tak převážně na investice,“ uvedl ve zveřejněné zprávě šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu

Tagy: