Na ústecké sídliště Mojžíř vyrazili kontroloři. Problémem jsou štěnice, švábi i majitelé bytů

Kontroly na problematickém sídlišti Mojžíř

Kontroly na problematickém sídlišti Mojžíř

Na rozsáhlé kontroly do takzvané „no go zóny“ v ústeckém sídlišti Mojžíř vyrazili v pondělí zástupci hasičů, strážníků i stavebního úřadu. Městu už došla trpělivost s některými problematickými majiteli zdejších bytů, kteří se o ně nestarají, ale za nájemné inkasují přemrštěné částky.

Po chodbách se procházejí švábi, štěnice nebo rusi domácí. „Je to tady po celým Mojžíři. Město by to mělo dát trošku dohromady. Jsou tady někteří, kteří si vezmou něco od popelnic a přinesou si to do bytu,“ sdělila CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek sídliště.

ČTĚTE TAKÉ: Agresivita pasažérů v Ústí narůstá. Dopravní podnik zavádí nová bezpečnostní opatření

V Mojžíři je zhruba 600 bytů, z nichž pouze 12 patří Ústí nad Labem, zbytek vlastní družstvo a podnikatelé. Michal Mohr (SPD), radní pro vyloučené lokality, tvrdí, že valná většina bytů, asi 80 procent, nepatří vlastníkům z Ústí. „Můžu tady dát příklad, že 56 vlastníků jsou Pražáci,“ řekl.

Zástupci energetiků i hasičů během pondělí zjišťovali, zda domy v Mojžíři odpovídají bezpečnostním normám. Jak se ukázalo, na chodbách například nejdou otevřít společné balkóny a v případě požáru by lidem mohlo hrozit nebezpečí. V některých patrech zase chybí příslušenství v hydrantech. Majitelům proto hrozí vysoké pokuty.

Nejsou to ale jen nevyhovující bytové podmínky. Do Mojžíře se obávají zajíždět taxikáři i řidiči autobusů kvůli některým problémovým obyvatelům. „Je to taková specifická čtvrť, kde žijí sociálně vyloučení obyvatelé. Nejvíce tam dochází k rušení nočního klidu a znečišťování veřejného prostranství,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jan Novotný, zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem.

Lenka Jaremová, vedoucí odboru sociální péče Magistrátu města Ústí nad Labem, upozornila i na další problém: „Narazili jsme tu i na záškoláky, budeme to hlásit škole. A bude to plně v kompetenci školy, jak s tím hlášením naloží.“

Do ulic Mojžíře nově vyrážejí také dvakrát týdně uklízecí čety. Z asi dvou tisíc obyvatel sídliště se jich do úklidu zapojilo zhruba třicet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z ústeckého sídliště Mojžíř se stává zóna strachu. Obávají se tam jezdit podnikatelé i MHD

Tagy: