Z ústeckého sídliště Mojžíř se stává zóna strachu. Obávají se tam jezdit podnikatelé i MHD

Z ústeckého sídliště Mojžíř se stává zóna strachu.

Z ústeckého sídliště Mojžíř se stává zóna strachu

Z ústeckého sídliště Mojžíř se stává zóna strachu. Kvůli nepřizpůsobivým agresivním obyvatelům se tam obávají jezdit nejen řidiči MHD, ale i podnikatelé. Naposledy tu výtržníci napadli řidičku pizzerie.

Surový útok dětských gangů na seniorku, ale i všudypřítomné odpadky a rozebrané chodníky. Z kdysi vyhlášeného sídliště Mojžíř se pomalu ale jistě stává „no go zóna“. Město sem už raději zrušilo i přímou linku trolejbusu.

Někteří obyvatelé z Mojžíře totiž jezdili v MHD pravidelně načerno a chovali se agresivně. „Zaměstnanci se báli tuhle linku obsluhovat, protože zde řidiči byli vulgárně napadáni, například byli cestujícími popliváni,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Jana Dvořáková.

ČTĚTE TAKÉ: Soud rozhodl o propuštění Rathova komplice. Kott krátce po verdiktu věznici opustil

„Všude bordel, všechno pohazují, skáčou tam jak opičky,“ postěžovala si na místní cestující oslovená CNN Prima NEWS a podobně mluvila i další: „Bordel, špína, švábi, štěnice. Já jsem říkala, oplotit, dát jim tam jejich vajdu, ať si s nimi udělá pořádek.“

„Jsou to lidé, kteří vůbec nemají základní hygienické návyky, ani jim kolikrát nerozumíme, co říkají,“ sdělila starostka Neštěmic Yveta Tomková. „Jezdila sem spousta ministrů, náměstků ministrů. Vždycky se tady vyfotili před volbami, naslibovali, ale nikdo s tím nic nedělá. Vnímám to jako selhání státu v oblasti sociální politiky,“ dodala.

Už 35 let žije v Mojžíři seniorka Jana, podle níž se sídliště změnilo k horšímu: „Je úplně zdevastované. Lidé hážou různé věci z oken, můžete tu ještě přijít úrazu,“ postěžovala si.

Vzdali to i někteří taxikáři a po nedávném útoku skupinky výtržníků na řidičku už sem nerozváží jídlo ani jedna z místních pizzerií: „Urychleně se zamkla do vozu. Poté začali kopat do vozu a rozbili zadní světlo. Rozhodli jsme se, že raději budeme dbát na bezpečí zaměstnanců a majetku,“ řekl provozovatel Zebra Pizza David Tůma.

V nové kratší autobusové lince jezdí spolu s řidičem strážníci. Starousedlíci napsali petici, v níž označují změny v MHD za diskriminační: „Radši by to mělo jezdit až do města, člověk nestíhá ani dojet do práce,“ popsala svoje pocity jedna z místních. „Vyhazují nás z trolejbusu, a to nemáme zapotřebí,“ dodala další.

„My jsme zase požádali petenty, aby uhradili sankce, které nám dluží za přestupky,“ komentovala to starostka.

Z více než šesti stovek bytů v Mojžíři patří většina soukromým vlastníkům. Město se je vykupovat prozatím nechystá. Právě v tom ale vidí terénní pracovnice organizace Člověk v tísni Marie Fiľková východisko: „Bylo by vhodné skoupit nějaké byty, aby byly městské. To by určitě řešilo kvalitu bydlení,“ poznamenala pro CNN Prima NEWS s tím, že ona sama nepociťuje, že by tam bylo nebezpečno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Padl trest za brutální smrt. Vnuk zavraždil babičku kvůli penězům na cigarety a alkohol

Tagy: