Nevzdáme to. Kultura a zavřené podniky spojily síly, umělci vystoupili ve výlohách

Umělci ve výlohách upozornili na zavřené obchody i kulturu

Soubor Cirk La Putyka se ve výlohách snažil upozornit na zavřené restaurace i kulturu

Umělci spjatí s Cirkem La Putyka zahráli ve čtvrtek večer ve výlohách několika podniků v centru Prahy. Chtěli tak upozornit na zavřené obchody i kulturu. Na akci s názvem Oživené výlohy vystoupili herci, akrobati i hudebníci. Kolemjdoucí mohli na místě podpořit jak daný podnik nákupem přes okénko, tak vystupující umělce dobrovolným příspěvkem. Akce by se měla opakovat i příští čtvrtek.

„Kultura a zavřené obchody, obchody a zavřená kultura. Je nás hodně. Jsme v dost podobné situaci. Ale rozhodli jsme se, že spojíme síly, že to nevzdáme, i když k tomu spousta z nás nemá daleko. Chceme se navzájem podpořit. Chceme se podržet. Chceme společně ukázat, že potřebujeme pomoc,“ uvedl před akcí principál souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák. „Je smutné, že spousta z nás zůstává odkázána jen a pouze na vás, na zákazníky, diváky, posluchače, konzumenty. Přijďte nás podpořit. Kupte si jednu kávu nebo knihu z e-shopu a k tomu jeden umělecký zážitek,“ dodal.

Ve čtvrtek se tak ve výlohách podniků Harddecore, Hoffa, Čili bar, Autentista, 100class concept store či EMA espresso bar představili například Andrej Rády, Erika Stárková, Zbyněk Šporc, Iby Pop, Michal Štulík, Kateřina Jáglová, Helena Nováčková, Martin Kadrnožka, Jakub Slovák, Viktorie Georgiev nebo Ethan Law. Pokračování Oživených výloh je v plánu i v dalších týdnech.

Výzva pro umělce i zavřené podniky

Akce měla sloužit zároveň i jako výzva pro umělce a všechny zavřené podniky. „Pokud jste umělec, herec, zpěvák, tanečník, básník, podpořte svůj oblíbený obchod, bar, restauraci tím, že obsadíte jejich výlohu a nabídnete zákazníkům kus svého umění. Jste-li majitel výlohy podniku, který se snaží tuto dobu přečkat aktivně, poskytněte svoji výlohu či vitrínu umělcům,“ vyzval principál Novák.

Soubor Cirk La Putyka reagoval na koronavirová opatření neumožňující tvorbu živých kulturních událostí již několika akcemi. Například nabídl happening Ústředna78 nebo otevřel vedle kulturního prostoru Jatek78 v Praze tzv. Výdejní okénko kultury s krátkými představeními pro jednoho či dva diváky. Nyní soubor připravuje i další netradiční projekty – oživení obecních rozhlasů pro šíření kultury, spolupráci se školami nebo křest knihy. V prostoru divadla Jatka78 také zkoušejí novou inscenaci Runners v režii Víta Neznala s předpokládanou premiérou v červnu letošního roku.

Tagy: