Neznámý dárce dal charitám desítky tisíc. Jenže ty je nemohou přijmout

Ilustrační foto

Tajemný dárce rozdává peníze

Dvě charity na Havlíčkobrodsku potěšil neznámý dárce, který jim v poštovních schránkách nechal obálky naplněné tučným finančním obnosem. Dokud se však dobrodinec nepřihlásí, peníze nemohou být charitám vydány. Zatím jsou uložené na úřadech daných měst.

Aneta Strachotová vede nízkoprahové centrum pro děti ve Světlé nad Sázavou. Když otevřela poštovní schránku, nevěřila svým očím. „Jako obvykle jsem šla ke schránce, kterou jsem vybírala a nalezla jsem obálku s finanční hotovostí,“ vzpomíná Strachotová. „Obálka nebyla nijak označená, nebyl v ní žádný vzkaz nebo bližší informace o účelu,“ dodala pracovnice Oblastní charity Havlíčkův Brod Lubica Pleskačová.

Centrum vyhodnotilo obálku jako nález. „Peníze přešly na městský úřad, který je po dobu tří let bude spravovat. Po třech letech, pokud se k nim nikdo nepřihlásí, propadnou do majetku města,“ vysvětlila Strachotová.

Město se však snaží tajného dárce nalézt. „Prosíme občana, který vhodil do schránky nízkoprahového centra obálku s vyšším finančním obnosem, aby se přihlásil osobně na Městském úřadě ve Světlé nad Sázavou,“ poslouchají občané z rozhlasu několikrát denně.

Stejnou situaci řeší i v nedalekém Havlíčkově Brodě, kde taktéž neznámý dárce vhodil obálku s desítkami tisíc do schránky. Zaměstnanci charity se s něčím takovým dosud nesetkali. „Určitě bych mu v první řadě chtěla velice poděkovat, že i v době, jako je tato, myslí na druhé a má chuť pomáhat,“ uvedla Pleskačová.

Mezi obyvateli měst převládá názor, že se jedná o hezké gesto, ale nebylo by od věci vědět, kdo peníze potřebným věnoval. „Je to dobré, ale je potřeba vědět, kdo peníze dává,“ míní jeden z obyvatel.

Tagy: