Nezvyklá péče o královnu Alžbětu? Charles ji teď často navštěvuje, její stav se nelepší

Britská média si všímají, že princ Charles začal v posledních týdnech pravidelně navštěvovat svou matku královnu Alžbětu II., což vytváří prostor pro spekulace o zdravotním stavu slavné panovnice. Princ z Walesu totiž v minulosti v tak frekventovaném kontaktu s Alžbětou nebyl.

Již zhruba rok se královna Alžběta II. potýká s omezenou mobilitou a přidruženými zdravotními problémy, které výrazně omezují její obyčejně nabitý program. Britská panovnice v současnosti zůstává na svém oblíbeném letním sídle, na zámku Balmoral ve Skotsku.

V záři by přitom měla královna jmenovat nového britského premiéra. Média ale neočekávají, že by Alžběta kvůli svým zdravotním problémů nyní cestovala zpátky do Londýna. Je pravděpodobnější, že nový ministerský předseda – ať už se na post dostane ministryně zahraničí Liz Trussová, nebo někdejší šéf financí Rishi Sunak – bude naopak cestovat za královnou do Skotska.

Spekulace o královnině zdravotním stavu teď ještě více rozvířilo chování prince Charlese. Nástupce trůnu teď totiž svou matku v Balmoralu velmi často po ránu navštěvuje. Ačkoli by se to mohlo zdát běžné, v minulosti se dvojice příliš nestýkala. Podle expertů na královskou rodinu jde o zjevnou změnu v chování.

Nejbližší příbuzný královny

„Je velmi nezvyklé, že princ Charles podniká takové spontánní návštěvy své matky,“ komentovala situaci Ingrid Sewardová z časopisu Majesty Magazine. „Charles je ovšem velmi pozorný člověk. Na koho jiného by se teď měla královna spoléhat, když je princ Philip pryč?“ dodala expertka.

Všichni si podle ní myslí, že dvojice se v minulosti běžně stýkala. „To ale není pravda. Většinou to sváděli na geografii, každý byl většinou v jiném koutu země,“ zmínila Sewardová.

Během posledního roku Alžběta II. odvolala účast na řadě tradiční akcí. Doposud její poslední fotografie byla pořízena 21. července na letišti ve Skotsku.

Tagy: