Česko bičují dvě silné bouře zároveň. Kudy se ženou a kde čekat mimořádně velké kroupy?

Lidé se schovávají před bouřkou v Praze

Bouřky v Česku

Přes území České republiky v pátek večer postupují dva bouřkové systémy, píše na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Padat mohou výjimečně až deseticentimetrové kroupy, varují experti. Před velmi silnými bouřkami vydal pro odpolední hodiny výstrahu.

Na severu směrem na Podkrkonoší postupují výrazné bouřky, jejichž dominantním jevem jsou intenzivní nárazy větru. „Lze očekávat hodnoty i přes 90 km/h a na jižním konci i velké kroupy. Další linie pak postupuje z Jihočeského kraje na jih Vysočiny,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémně silné supercely udeřily, padat mají obří kroupy. Kde je situace kritická?

V souvislosti s dosud pozorovanými bouřkami byly dosud dominantní spíše velké kroupy, začínají se ale množit i hlášení o škodách způsobených nárazy větru. „Buďte prosím opatrní, sledujte naše výstrahy a radarová data,“ apelují odborníci z ČHMÚ.

V Pošumaví bouřky podle meteorologů explozivně začaly vznikat ještě před 16:00. ČHMÚ nejdříve varoval před kroupami velkými až kolem osmi centimetrů. „V supercelách jsou hlavně velké kroupy i přes pět centimetrů, výjimečně mohou dosahovat až deseti centimetrů,“ uvedl později.

Kvůli bouřce na jihu Čech museli hasiči v pátek v podvečer odstraňovat popadané stromy na Jindřichohradecku. Kromě toho čerpali vodu z domů v Albrechticích nad Vltavou na Písecku. Vyplývá to z jejich informací na sociální síti X. Bouřky se po 16:00 v kraji objevily především na Písecku, Strakonicku a Táborsku.

Kvůli bouřce jezdí vlaky mezi Táborem a Horní Cerekví nepravidelně. Hasiči také čerpali vodní lagunu, která vznikla na parkovišti ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

V Libereckém kraji zasahovali hasiči kvůli bouřce u více než 70 případů. Nejčastěji vyjížděli ke spadlým stromům, a to v 61 případech, sdělil zastupující mluvčí krajských hasičů Radek Hon. Při bouřkách podle údajů z meteostanic napršelo místy skoro 30 milimetrů, prvního povodňového stupně krátkodobě dosáhla Lužická Nisa v Proseči nad Nisou mezi Libercem a Jabloncem. Hladina za hodinu vystoupala z 18 na 91 centimetrů v 19:00, o půl hodiny později byla na 59 centimetrech.

Nejvíce zásahů v Libereckém kraji hlásí hasiči na Turnovsku a na Jablonecku. Popadané stromy zablokovaly krátkodobě i silnici 65 u Jablonce nad Nisou. Několik stromů spadlo na zaparkovaná auta. V nich v té době podle mluvčího nikdo neseděl. „Nemáme hlášeno žádné zranění,“ dodal Hon.

V pohotovosti jsou také hasiči v Praze. „V souvislosti s výstrahou na velmi silné bouřky jsme posílili operační středisko. Prověřili jsme naše běžná opatření pro případ bouřky a v režimu zvýšené pohotovosti je připraveno 16 dobrovolných jednotek,“ napsali na sociální síti X.

Tagy: