Vondrák: Velké podniky bez pomoci vlády zavřou. Není to tak jednoduché, reagoval Skopeček

Ivo Vondrák

360° (1027)

Vláda sice v boji s cenami energií schválila pomoc malým a středním podnikům, těch velkých se ale netýká. Pokud v tom zůstanou i nadále samy, může to pro ně být podle hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka (ANO) likvidační. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Firmy si aktuálně ani nemohou spočítat, jak nacenit své budoucí produkty, protože neví, kolik budou muset zaplatit za energie,“ popsal jeden z problémů velkých společností Vondrák. „Jakmile nespadají do kategorie malého nebo středního podniku, situace se pro ně stává natolik komplikovanou, že budou muset zavírat, nejen propouštět,“ konstatoval.

Vondrákova slova potvrdil i generální ředitel společnosti ArcelorMittal Karviná René Fabik, podle kterého jsou ceny na burze v současnosti nevyzpytatelné. „Přestože ceny ve čtvrtek klesly, nevíme, co se bude dít zítra, za týden,“ pronesl.

Následně kritizoval špatnou komunikaci vlády. „Informace jsou nedostatečné. Získáváme je jen z médií, problém je v tom, že vláda čeká na pomoc EU,“ měl jasno Fabik.

Podle poslance Jana Skopečka (ODS) pomoc těm největším podnikům není tak jednoduchá. „Vláda nerezignovala. U domácností nebo malých a středních firem je to ale jednodušší, protože to není v rámci Unie regulováno. Jakékoliv dotace a subvence musí být v rámci pravidel, aby nedocházelo k nedovolené podpoře,“ připomněl.

Sám Skopeček vidí problém i v často navrhovaném zastropování cen. „Nejsme tak hloupí, aby nás to u výrobců nenapadlo, ale není to možné, kdy řada energetických firem prodává dopředu. To znamená že na příští a přespříští rok je elektřina už prodána. Tyto návrhy tedy nejsou použitelné,“ uzavřel poslanec.

Tagy: